Članak

Park mira na Darivi imat će fitnes sprave, prostor za meditaciju i jogu, sprave za djecu...

Projekat implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

SARAJEVO, (Patria) - Park mira koji se gradi na Darivi bit će završen sljedećeg mjeseca, a prostirat će se na površini od 1.200 m2. Park će se sastojati iz tri dijela i imati sprave prilagođene djeci sa invaliditetom.

Jučerašnju sadnju lipa u Aleji ambasadora općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić iskoristio je da upozna ambasadore Sjeverne Makedonije, Islamske Republike Pakistan, Narodne Republike Kine i šefa Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije sa ovim značajnim projektom. I ambasadori su izrazili zadovoljstvo što će građani uskoro dobiti ovakav park u neposrednoj blizini grada.

„Veoma brzo naši građani dobit će još jedan park, najveći koji smo dosad izgradili, a gdje će moći uživati i odmarati se u prirodi. Bit će ovo i mjesto za porodice sa djecom koja će se moći igrati na brojnim spravama prilagođenim dječijem uzrastu. Apelujem na sve građane da se odgovorno ponašamo i čuvamo ovaj i sve druge parkove od vandalizma i devastacija“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, za čiju realizaciju je zadužena općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. Cijeli park bit će izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a ponudit će građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.

Park će imati dva ulaza - staze, a oko njega će biti travnata površina sa drvećem i niskim žbunjem.

Park iz tri dijela...

Dio za igru imat će klackalicu i klackalicu za osobe sa posebnim potrebama, ljuljačku za osobe sa posebnim potrebama, multifunkcionalno igralište sa kulom koja će biti opremljena toboganom i ljuljačkom, zidom za penjanje sa prozorom i vatrogasnom šipkom. Drugo multifunkcionalno igralište imat će tri platforme povezane penjalicom. Dio za igru imat će i vrtuljak, njihalice i mrežu za penjanje u obliku piramide.

Dio za fitness imat će fitnes spravu za ''hodanje u zraku'' za dvije osobe, fitness spravu bicikl, vanjsku trostruku fitnes spravu i fitness spravu za jednu osobu namijenjenu za djecu uzrasta 12+.

U dijelu za odmor bit će klupe i moderna, udobna ležaljka za odmor.

Prostor za odmor, meditaciju i kontemplaciju zamišljen je kao odvojeni dio igrališta koji će se sastojati od četiri površine odvojene prirodnom 'pregradom' od ostatka igrališta - tujama. Projektom je predviđena travnata površina na kojoj je moguće meditirati i odmarati se, a jedan dio će imati drvenu oblogu gdje će biti moguće sjediti ili upražnjavati jogu i sl.

Predviđeno je i zatravnjivanje površine unutar igrališta, sadnja drveća kao i ukrasnog cvijeća i tuja.

Projekat „Park mira“, rezultat je uspješne implementacije programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström. Projekat implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

#Lifemagazin #OpćinaStariGrad #AlejaAmbasadora #ParkMira