Članak

Sjeverna Makedonija ide u prijevremene izbore, Zaev neće dati ostavku

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU

Lideri Evropske unije prekinuli nisu postigli sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriteriji,no to se nije desilo. Nakon toga počele su pristizati reakcije, a pojavila se informacija da je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku.

No, to se nije desilo i kako je ranije pisala Patria, a što smo doznali iz izvora bliskih premijeru u Sjevernoj Makedoniji su najvaljeni prijevremeni izbori u ovoj zemlji, a koji bi se trebali održati u februaru 2020. godine. 

Zaev je u obraćanju medijima, nakon jučerašnjeg odbijanja zvaničnika EU-a da se otpočnu pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, tražeći brze parlamentarne izbore.

"Moj prijedlog je brzi prijevremeni izbori, najbrže što možemo", rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.

Prema njegovim riječima, prije dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.

"Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susjedima i drugo... Ono što je EU učinila je njihova historijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas", naveo je Zaev.

Bivši komesar za proširenje EU Johannes Hahn koji je jedan od najzaslužnijih za postizanje dogovora između Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena, izrazio je žaljenje što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. 

"Samo da budem jasan. Odgovornost za ovaj neuspjeh nije u zemljama koje su se s pravom nadale pozitivnoj odluci. One su sve ispunile. EU je pala zbog internih problema. To narušava kredibilitet EU i ne samo oko Zapadnog Balkana već i šire", kazao je Hahn. 

#Region