Članak

Bogunić i Konaković - neko je tu višak!

Jednostavno zakon je isti za sve, ali moralni aspekt je drugačiji.

Piše Amina Čorbo-Zećo


Zineta Bogunić podnijela je ostavku na funkciji ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u julu 2019. U obrazloženju je tada kao razlog tom činu navela "nemogućnost da dužnost obavlja savjesno". Savjesno ili nesavjesno ministrica Bogunić i danas tri mjeseca poslije obavlja funkciju na koju je podnijela ostavku. Nemamo informacija je li joj u međuvremenu omogućeno savjesno djelovanje!?

Skupština, odnosno stranka Elmedina Konakovića, Narod i pravda nije željela glasati za smjenu!? Razlog nepoznat, ali toliko optužbi i teških riječi izrečenih između Konakovića i Bogunić i dalje stoje i kao omča oboje vuku na dno. Neko od njih dvoje ne može ostati u istoj Vladi. Jer nije Vlada KS igračka oko koje se inate 'djeca', nego izvršno kantonalno tijelo u kojem svaki pojedinac koji obavlja funkciju mora imati političku i moralnu odgovornost.

To što su javno blatili jedno drugo ne amnestira ih od posljedica onoga što su izrekli. A, niz kvalifikacija sa sobom nosi pored moralne i krivičnu odgovornost. U obrazloženju ostavke, Bogunić je u emotivnom obraćanju kazala:

"Pored toga što sam ministrica, ja sam i čovjek. Bilo mi je neprijatno i prema javnosti".

Zastupnicima i javnosti je rekla da nije tajna da je ostavku podnijela zbog neslaganja s Elmedinom Konakovićem i pritisaka da radi stvari s kojim se ne slaže, iako je Konaković predsjedavajući Skupštine KS, a ne premijer.

Kako kaže, Konaković je dovodio prijatelje da joj pokažu kako radi "online platforma" i insistirao da se to kupi, ali je odustala od te kupovine, jer su joj eksperti rekla da je to preskupa aplikacija od pola miliona KM. Kazala je Bogunić i da je Konaković insistirao da za savjetnika postavi osnivača Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara. Istakla je i da to nije učinila.

Konaković je, kako kaže, tražio da promijeni pomoćnika za visoko obrazovanje Sifeta Kukuruza navodeći da će je "pomoćnici pojesti". Konaković je, tvrdila je Bogunić, lično tražio da na sjednicu Vlade KS proslijedi Zakon o visokom obrazovanju.  

"Na to nisam pristala. Dan kasnije Forto mi je kazao: 'Rekao je Dino ili spustite na Vladu ili letite", kazala je Bogunić. I na kraju ministrica Bogunić, kako leti, tako i sleti. Ali, opet u ministarsku poziciju.

Konaković je odgovorio Bogunić, govoreći da bi ga bilo sram hodati gradom da je djelić od ovoga što je navela tačan. Spreman je kazao je tada otići na poligraf, na sud da pokažem da ovo što je Bogunić kazala nije tačno. 

"Sram vas bilo, uvjerio sam se u vašu stručnost davno, a sada i u karakter. Ovo što vam je neko napisao, jer ovo niste vi pisali, je preloša koncepcija napada", kazao je između ostalog tada Konaković.

"Govorili ste ispravno kada ste rekli da ćete letjeti. Rekao sam nek pusti zakon nakon pet mjeseca čekanja, da se ispravi stanje na Medicinskom fakultetu. Meni ste rekli da to treba i da će ići. Povukli ste taj materijal nakon što ste došli sa godišnjeg odmora. Vršio sam pritisak i vršit ću na svakog sljedećeg“, riječi su Konakovića.

Svi problemi koji su bili u obrazovanju i dalje su prisutni, a prisutni su i Konaković i Bogunić. Nakon svih riječi teško da mogu uraditi zajedno posao koji će doprinijeti napretku i novim vrijednostima. Odgovornost za izrečeno je nestala. Politička odgovornost u Bosni i Hercegovini je na izuzetno niskom nivou, što svakako ilustruje i ovaj primjer. Sloboda govora ne znači da za izrečeno nema sankcija, makar verbalnih. 

O tome moraju izabrani, a i imenovani dužnosnici u BiH učiti još. Naprimjer, ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske podnijela je ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom, a prije toga je popila dvije čaše vina!

Jednostavno zakon je isti za sve, ali moralni aspekt je drugačiji. Od noža rana zaraste, a od jezika nikad. Zato ne vjerujem da Konaković, (po interpretaciji Bogunić 'kriminalac'), i Bogunić (u čiji karakter sumnja Konaković), su kadri napraviti posao od koristi za učenike i prosvjetne radnike. Neko je tu u tim odnosima višak.

#BiH