Članak

Tužiteljica Simeunović amnestira Galića od odgovornosti za nestanak municije

Zanimljivo je da je istragu o nestanku opreme u Graničnoj policiji BiH vodio Centralni istražni ured GP BiH po naredbi Tužilaštva BiH!

Pie A. Varatanović


Ni nakon više od godinu dana provjere/istrage o nestanku municije i opreme iz Granične policije BiH državna tužiteljica Biljana Simeunović nije donijela konačnu tužilačku odluku niti je podignuta optužnica za ovaj skandal u toj policijskoj agenciji.

Direktor Zoran Galić cijeli je slučaj Tužilaštvu BiH prijavio tek u aprilu 2018. godine nakon pisanja medija, iako je oprema i municija otuđena još krajem 2017. godine. Službenici Muamer Fazlagić, Edin Smailagić i Zdenko Šanje otkrili su da iz skladišta GP BiH nedostaje oprema i municija, nakon čega su suspendovani i protiv njih su se vodili disciplinski postupci.

Njihova „krivica“ bila je što su postupili u skladu sa svojom dužnosti i prijavili nestanak opreme, optičkih nišana za puške, kao i hiljade komada municije. Galić je pokušavao zataškati cijeli slučaj, a prijavom Tužilaštvu BiH izuzeti sebe od odgovornosti. 

Prema informacijama kojima raspolaže Novinska agencija Patria plan tužiteljice Simeunović je da upravo amnestira Galića od odgovornosti u ovom slučaju, a da se teret prebaci na nekolicinu službenika koji su i otkrili nedostatak opreme!?

Zanimljivo je da je istragu o nestanku opreme u Graničnoj policiji BiH vodio Centralni istražni ured GP BiH po naredbi Tužilaštva BiH! O kakvoj se onda nepristranosti i profesionalizmu može uopšte govoriti ako Galić istražuje sam sebe. Da li ga je tužiteljica Simeunović već oslobodila odgovornosti iako je on po funkciji koju obavlja odgovoran za sve neregularnosti u GP BiH.
Ne treba zaboraviti i da se Galić u vrijeme dok GP BiH potresaju brojne afere s migrantskom krizom, nezadovoljnim i potplaćenim policajcima, previranjima i narušenim odnosima unutar same GP BiH, prijavio za čelnu poziciju Federalne uprave policije gdje je prvi na listi kandidata. 

No, čelna pozicija direktora FUP-a isključivo će zavisiti od imena ministra unutrašnjih poslova FBiH jer ne mogu biti iste nacionalnosti. Bez obzira na to, Galiću je izuzimanjem odgovornosti od nestanka opreme ostavljen čist put za prijem u drugu policijsku agenciju.

Treba podsjetiti i da je Galić 2009. godine bio prvi čovjek policije Zapadnohercegovačkog kantona. Tada je 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić, a do danas njegov ubica nije priveden licu pravde. Brojni svjedoci tvrdili su da je Vedrana ubio policajac i da je sve sakriveno.

O Galićevim poduhvatima više ne govori ni Svevlad Hofman, predsjednik Disciplinske komisije GP BiH i Galićev savjetnik iako je nekada bio glavni „zviždač“ protiv Galića zbog čega je u više navrata bio disciplinski kažnjavan i suspendovan. Danas Hofman pokreće disciplinske postupke protiv onih koji ukazuju na probleme unutar GP BiH. Obračun sa neistomišljenicima se provodi i preko Ureda za profesionalne strandarde i unutrašnju kontrolu na čijem je čelu godinama Vladimir Popović. Za Popovića kruži priča i da u GP BiH prodaje vino koje pravi njegova porodica!

Sve se to navodi i u pismu koje je upućeno ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću. Pa tako objašnjavaju da je Hofman stalni akter službenih putovanja zajedno sa pripadnicima Centralnog istražnog ureda iako niko ne zna kakvu korist GP BiH ima od tih putovanja i obuka.

Također, brojnim uposlenicima nije jasno ni zašto izostaje i reakcija Galićevog zamjenika Fahrudina Halača koji je u GP BiH došao u maju 2018. godine. Navode da je na sceni urušavanje GP BiH, a da će ukoliko bude interesa, dostaviti sve informacije o neregularnostima koje se provode unutar te policijske agencije.  Uposlenici tvrde da je o svemu ovome obaviješteno i Tužilaštvo BiH ali da se oglušilo na sva upozorenja. 

#BiH