Članak

Magazinović oživljava 'Aprilski paket': Izmjene Ustava vratiti u Parlament BiH

Najavio je da će SDP uputiti u proceduru set ustavnih amandmana iz Aprilskog paketa.

SARAJEVO, (Patria) - Od razgovora o uspostavi vlasti odjednom smo došli do teme o promjeni Ustava BiH. To se desilo preko noći, još jučer smo razgovarali o ANP i jedno jutro se probudili i ANP više nije tema, nego je tema promjena Ustava. 

Poručio je to na današnjoj konferenciji za novinare državni zastupnik i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović. 

“Postoje dvije opcije. Jedna da je ANP dogovoren pa smo prešli na teža pitanja i druga da se odustalo od ANP-a. Kako god, oni koji su većina diktiraju političke teme, tako da imaju mogućnost da donesu odluku da se bavimo Ustavom. Ovo je prva parlamentarna većina, koja nije uspjela formirati vlast, ali bi već da mijenja Ustav. Mi iz SDP-a imamo poruku za njih: ‘Ustav ne mijenja ni Glavno vijeće HNS-a, ni Sabor SNSD-a, ni Kongres SDA. Ustav se jedino može mijenjati u Parlamentu BiH’”, poručio je Magazinović.

Dodao je da politički predstavnici aktuelne većine dobro znaju procedure, ali razgovor o Ustavu svjesno izmještaju iz institucija i vode ga preko medija, pa i van države. 

“Pozivamo i međunarodnu zajednicu da prestanu s praksom vaninstitucionalnog djelovanja”, naveo je Magazinović. 

Kako kaže, da bi im pokazali kako se to radi, SDP će u proceduru pustiti amandmane na Ustav BiH. 

“Ovaj set amandmana o kojem govorim je već poznat javnosti kao ‘Aprilski paket amandmana’. To je jedini paket amandmana na Ustav koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih. Oni koji su bili protiv ‘aprilskgo paketa’ više nisu među politički živima. Možda su neki od aktera odustali od onog što su predlagali, ali ni oni ne mogu reći da je bilo ko, ko predlaže ili podržava ovaj paket protiv bilo čega. Između ostalog, zbog toga što ne mogu izbrisati svoje izjave i stavove kojima su svesrdno podržavali ovaj paket amandmana. Poznavajući prilike u BiH, konačni stav o ovome vidjet ćemo kada se dođe do glasanja”, poručio je Magazinović. 

Pojasnio je i šta sadrži “Aprilski amandmanski paket”. 

“Prije svega jačanje kapaciteta Parlamenta BiH, transformacija uloge Doma naroda BiH, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definicija raspuštanja Parlamenta kada se ne izabere Vijeće ministara, uvođenje funkcije predsjednika i potpredsjednika BiH, koji se biraju iz Parlamenta, a čime se stvara mogućnost provođenja Odluke u slučaju ‘Sejdić - Finci’. Jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva, ali i mogućnost njihove smjene. Uvođenje i jačanje funkcije premijera BiH i jačanje uloge Vijeća ministra i ministarstava. Uvođenje evropskih integracija u Ustav BiH”, navodi Magazinović. 

Napominje da ovim priču o ustavnim promjenama vraćaju u Parlament BiH, gdje im je i mjesto. 

#BiH