Članak

U Aleji ambasadora zasađeno skoro 200 lipa, uspomena i nakon odlaska iz BiH

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da se broj lipa približava velikom broju 200.

SARAJEVO, (Patria) - Jedinstvena tradicija u Starom Gradu da ambasadori akreditovani u našoj zemlji imaju mogućnost ostaviti svoj trajni trag sadnjom stabla lipe danas je upriličena za ambasadore Austrije, Italije i UNHCR-a. Lipe u Aleji ambasadora zasadili su Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije, Anne-Christine Eriksson, regionalna predstavica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i Nicola Minasi, ambasador Republike Italije. Njihovi domaćini su bili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić, te njegovi zamjenici Vedran Dodik i Sanel Dragolovčanin.

Od 2002. godine do danas, stablo lipe je zasadilo čak 198 ambasadora iz raznih zemalja, kao i vodećih međunarodnih organizacija. Po riječima mnogih koji su imali priliku da zasade lipu, radi se o jedinstvenom projektu u cijelom svijetu, a osmislila ga je Općina Stari Grad. To je danas potvrdila i ambasadorica Hartmann.

"Zaista odlična ideja. Sretna sam što imam svoje stablo lipe na ovom divnom mjestu, koje ću posjećivati da vidim napredak, a trudit ću se da za vrijeme mog mandata vidim i napredak države Bosne i Hercegovine“, poručila je njena ekselencija Hartmann nakon sadnje.

Regionalna predstavica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Finkinja Anne-Christine Eriksson ubrzo odlazi iz naše zemlje jer joj se završava mandat.

„Hvala mnogo Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na datoj prilici i časti da dobijem svoje stablo ovdje. Ovo također vidim i kao priznanje radu UNHCR-a u ovoj zemlji dugi niz godina, a radimo za one najugroženije kategorije ljudi“, kazala je ambasadorica Eriksson. Dodala je i da dobri rezultati organizacije koju vodi ne bi bili mogući bez dobre saradnje sa svim institucijama, organizacijama i građanima naše zemlje.

Njegova ekselencija ambasador Nicola Minasi je peti ambasador Republike Italije koji je posadio drvo lipe u Aleji ambasadora.

„U Sarajevu sam dvije i po godine i zaista imam osjećaj kao da je ovo moj grad, tužan sam na pomisao da ću morati napustiti Sarajevo. Ipak mislim da ću se vratiti da vidim kako raste ovo moje drvo“, izjavio je ambasador Minasi.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da se broj lipa približava velikom broju 200.

„Sa današnjom sadnjom ovdje imamo 198 stabala lipe. Želim da u narednim mjesecima, oktobru i novembru, pređemo broj 200 jer su u Sarajevo došli novi akreditovani ambasadori iz više zemalja i ponudit ćemo im da i onu učestvuju u ovom projektu, tako da ćemo ovu tradiciju koja je počela 2002. godine nastaviti“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

#Lifemagazin