Članak

Granični policajci ogorčeni na menadžment GP BiH: Galiću bitnija zaštita Hrvatske nego granice BiH

Stav menadžmenta o svim ovim problemima unutar GP BiH još uvijek nismo dobili.

Piše: Amra Varatanović

BiH se već dvije godine suočava sa migrantskom krizom, a najveći teret nose granični policajci na istočnoj granici sa Srbijom i Crnog Gorom gdje je i najveći priliv migranata. Kako bi se zaštitila istočna granica, rukovodstvo Granične policije donijelo je odluku o raspoređivanju svojih službenika u otkomande u Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i drugim jedinicama. 

Sve do prošle godine vršene su rotacije graničnih policajaca po tri mjeseca kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na sve pripadnike Granične policije BiH. Tada je menadžment na čelu sa direktorom Zoranom Galićem donio odluku da se u otkomande šalju policajci koji imaju prebivalište udaljeno 80 km i to na neograničeno vrijeme. 

U pismu koje je upućeno na adresu Novinske agencije Patria, a može se reći i apelu, navodi se da teret migrantske krize ovakvom odlukom podnosi samo 20% policijskih službenika. Tvrde da su više od godinu u otkomandama bez zamjene i rotacije, premoreni, demoralisani za dalji rad. Iako su u više navrata upućivali zahtjeve za smjenom u otkomandama, menadžment se na to oglušio. 
Kako tvrde potpisnici pisma, u Terenskom uredu Sjeveroistok - Bijeljina jedna grupa graničnih policajaca je 14 mjeseci u otkomandi, a druga devet mjeseci. Drugi problem su primanja policajaca kojima su samo plaćeni putni troškovi. 

„Nema dnevnica, terenskih dodataka kao što to imaju pripadnici drugih policijskih agencija (SIPA, DKPT, MUP RS). Osim dodataka na plaću imaju i rotacije, nisu premoreni i imaju motiv za rad“, tvrde uposlenici GP BiH. 

Dodatni problem je i starosna dob graničnih policajaca. Kako tvrde uposlenici u otkomande koje su udaljene i po 70 km šalju se policajci stariji od 50 godina i to po godinu dana, dok oni mlađi rade u jedinicima udaljenim svega 5 do 10 km od mjesta stanovanja. Tvrde da postoji 40% policajaca koji nikada nisu bili u otkomandama. Granični policajci koji su raspoređeni u otkomandama i na rubu snage tvrde da u njihovu zaštitu nije stao ni Sindikat Granične policije BiH. 

„Sindikat se uopšte ne bavi ovom problematikom. Umjesto toga, sklapa ugovore sa firmama da kupujemo gaće i čarape na rate. Sindikat samo na papiru služi policajcima, a u praksi menadžmentu. Nepotizam, političke veze uništili su moral graničnih policajaca“, stoji u ovom apelu. 

Poređenja radi granični policajac ima prosječnu plaću 900 KM, dok uposlenici drugih policijskih agencija koji su poslani kao ispomoć dobiju sa dodacima oko 1.800 KM. Uzimajući u obzir probleme u GP BiH koje najbolje osjete policajci ne čudi da je ovu policijsku agenciju u protekle dvije i po godine napustilo više od 180 ljudi. Veći dio zbog odlaska u penziju, ali dobar dio i zbog loših uslova rada i niske plaće. 

Direktor Granične policije BiH u posljednje skoro dvije godine ponavlja da im nedostaje više stotina policajaca. Dok se ne odobri prijem novih policajaca bilo bi pošteno da se prema onima koje ima u službi odnosi na isti način bez obzira ko su, kako se zovu, odakle dolaze i na koji način su došli u GP BiH. 

Čini se da povećan priliv migranata nije jedini problem, kako se to pokušava predstaviti, već i odnosi unutar Granične policije BiH o čemu svjedoči i apel uposlenika. Iako se očekuje novi val migranata tokom oktobra nepoznato je da li je menadžment GP BiH sačinio bilo kakav operativni plan za takav scenario. Umjesto ozbiljnog rada i zahtjeva da se sve institucije uključe u pomoć Graničnoj policiji BiH kao što bi ozbiljan direktor i trebao raditi, Galiću je važnije demantirati navode o ulasku naoružanih hrvatskih graničnih policajaca na teritoriju BiH iako provjere o tome vodi Tužilaštvo BiH. Ako ništa drugo, na tome mu je posebno zahvalna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je istakla kako u potpunosti vjeruje GP BiH. Kako i ne bi kada je Galić tvrdnje gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i ministra sigurnosti BiH o povredama teritorijalnog suvereniteta od strane hrvatskih graničara nazvao izmišljotinama koje temelje na izjavama migranata, te dodao kako nije bilo nijednog incidenta sa hrvatskim MUP-om. 

Stav menadžmenta o svim ovim problemima unutar GP BiH još uvijek nismo dobili, kao ni odgovor Tužilaštva BiH da li je ili nije bilo incidenta sa hrvatskim graničarima u Velikoj Kladuši 7. avgusta koji je upravo prijavila Granična policija BiH. 

#BiH