Članak

Vlada KS može i prekinuti finansiranje KCUS-a, Mandić pokrenuo proceduru imenovanja UO

Tokom dana stigla je informacija da je Mandić pokrenuo proceduru kako bi se imenovanje našlo na narednoj sjednici Vlade FBiH. 

SARAJEVO, (Patria) – Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić uputio je rješenje o imenovanju dva člana UO KCUS-a koje je imenovala Vlada KS na mišljenje Federalnom ministarstvu finansija, pravde i Uredu za zakonodavstvo prije nego što bude razmatrano na sjednici Vlade FBiH, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria iz Vlade FBiH. Iz Vlade FBiH je pojašnjeno da je riječ o redovnoj proceduri koju prolaze svi dokumenti koje bi trebala razmatrati Vlada FBiH.

Vlada KS 22. avgusta imenovala je Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika, a Belmu Kapo za člana UO umjesto Jasmina Kapetanovića i Dželaludina Junuzovića. U prostoru koji je ostavljen jer Vlada FBiH nije razmatrala ovo imenovanje, pravno upitni UO i predsjednik Kapetanović započeli su proceduru izbora novog generalnog direktora KCUS-a. 

Na pitanja Novinske agencije Patria oko narednih koraka koji se mogu poduzeti zbog neimenovanja članova UO nije odgovarala ministrica zdravstva KS Amela Sofić, ali je u ime Skupštine KS kao predsjedavajući govorio Elmedin Konaković. 

On je istakao da je Kanton Sarajevo dvotrećinski finansijer KCUS-a, a godišnja tranša je veća od 140 miliona KM.

„Pratimo situaciju i očekujemo da Vlada FBiH provodi zakone. Ako Vlada FBiH ne bude dozvolila imenovanje dva člana UO ispred suosnivača Kantona Sarajevo tjeraju Vladu KS da poduzme radikalne mjere. Ovo što rade je demonstriranje sile, ali ćemo mi svim sredstvima zaštititi naše interese“, kazao je Konaković za NAP.

Na pitanje da li se može zaustaviti isplata tranše KCUS-u s obzirom da nije ispoštovana odluka Vlade KS o imenovanju članova UO, Konaković je kazao da je i to jedna od mogućih mjera. 

Tokom dana stigla je informacija da je Mandić pokrenuo proceduru kako bi se imenovanje našlo na narednoj sjednici Vlade FBiH. 

Trenutni sastav UO je u pravnom vakuumu, te bi svaki potpis smijenjenog predsjednika Jasmina Kapetanovića s pravne strane bio upitan, a možda i predmet krivične prijave i istrage.   

#BiH