Članak

SDA poziva HDZ na formiranje Vlade FBiH, Čović poručio da čeka izbor Izetbegovića

HDZ BiH i njen predsjednik Dragan Čović ostali su nijemi na poziv SDA.

Piše: Amra Varatanović

Glavni odbor SDA poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH, jer se tek nakon toga može pokrenuti procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH. Svako odlaganje je nepotrebno i štetno, a za posljedice je odgovoran HDZ, bio je jedan od zaključaka sjednice Glavnog odbora SDA održane 27. jula 2019. godine. 

HDZ BiH i njen predsjednik Dragan Čović ostali su nijemi na poziv SDA.  

Na sjednici 6. septembra GO SDA ponovo je pozvao HDZ BiH da predloži kandidata za predsjednika FBiH.

„Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH“.

I ovog puta nije bilo reakcije HDZ-a. Nije je bilo jer je i sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio da se vlast treba formirati po vertikali i to istovremeno Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH. I dok je formiranje Vijeća ministara BiH u zastoju zbog Godišnjeg nacionalnog plana i odbijanja SNSD-a za dogovorom o tom pitanju, nije postojala prepreka da se krene u proces imenovanja nove Vlade FBiH. Uzimajući u obzir da Vladu čine kadrovi SDA, HDZ-a i SBB-a koji će ponovo biti partneri, stvarna potreba za novom Vladom onda nije zapravo ni postojala. 

Čović je u više navrata isticao da bi se politički procesi oko formiranja vlasti mogli intenzivirati nakon što bude održan Kongres SDA na kojem će Izetbegović biti izabran ponovo za predsjednika stranke. Ponovio je to jučer u Mostaru kada je ugostio slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka. 

„Nadam se nakon subote i završavanja nekih političkih procesa unutar nekih političkih stranaka u BiH, tu mislim na SDA, da ćemo krenuti razgovarati o nekim ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast u BiH“, precizirao je Čović.

Neki od zvaničnika SDA istakli su da HDZ BiH ne može uslovljavati formiranje Vlade FBiH donošenjem Izbornog zakona na kojem insistira Čović.

I dok su resori u Vijeću ministara BiH već odavno podijeljeni, o resorima u Vladi FBiH tek se špekuliše. Za sada je poznato da će premijer FBiH ostati Fadil Novalić (HDZ BiH), a finansije će nastaviti voditi Jelka Milićević (HDZ). Jedno od ministarskih mjesta oko kojeg bi se mogla lomiti koplja su unutrašnji poslovi. Izbor ministra direktno će se odraziti na imenovanje čelnika Federalne uprave policije koji ne može biti iste nacionalnosti kao ministar FMUP-a. Zbog toga je Vlada FBiH u tehničkom mandatu usvojila zaključak da neće imenovati novog direktora FUP-a dok se ne formira Vlada. 

#BiH