Članak

SAOPŠTENJE

BH novinari: Konaković zloupotrijebio prostor MVP-a i poziciju ministra, mora prestati s targetiranjem medija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju neprimjerene izjave ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i targetiranje novinara i medija na jučerašnjoj press konferenciji u Sarajevu.

(Patria) - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju neprimjerene izjave ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i targetiranje novinara i medija na jučerašnjoj press konferenciji u Sarajevu.

"Zloupotrebljavajući javni prostor Ministarstva vanjskih poslova BiH i vlastitu ministarsku poziciju, Konaković je neargumentirano i bez dokaza pokušao kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih 'dijelom medijsko-pravosudne mafije', samo zbog činjenice da su pisali o policijsko-pravosudnoj akciji hapšenja osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela i povezanost sa narko- kartelom 'Tito i Dino'.

Konaković je kazao kako pojedini mediji i novinari pokušavaju njemu 'napakovati veze' s navedenom kriminalnom grupom, te da svojim natpisima 'ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine'.

Ministar je dodatno dijelio lekcije medijima na koji način trebaju izvještavati o osobama koje su uhapšene u policijskoj akciji i kasnije saslušavane na sudu, čime je posegnuo za neprihvatljivim političkim pritiskom na novinare i direktnim miješanjem u njihov rad.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se Konaković godinama, sa različitih funkcija u javnoj vlasti, verbalno i svaki put brutalno obračunava sa medijima, napadajući posebno one novinare koji kritički pišu o njegovim odlukama i načinima na koje obavlja javne dužnosti.

Pri tome, Konaković politički obmanjuje javnost, naročito putem društvenih mreža, tumačeći kritike upućene njemu kao javnom dužnosniku udarom na državne institucije i/ili državu BiH i njen evropski put.

Za UO BH novinara posebno je znakovito to što Konaković ni u jednoj reakciji na neprofesionalni rad novinara i medija nije koristio zakonska i legitimna sredstva poput demantija, zahtjeva za objavu ispravke, podnošenja žalbe nezavisnim (samo)regulatornim tijelima ili putem tužbe za klevetu.

Upravni odbor BH novinara još jednom javno osuđuje jučerašnje Konakovićevo ponašanje, smatrajući ga neprimjerenim atakom na medijske slobode i profesionalni integritet novinara, insceniran s ciljem kriminalizacije medija i rušenja njihovog ugleda u javnosti, uključujući i minimiziranje doprinosa bh. medija u razotkrivanju ovog, međunarodnog kriminalnog kruga.

U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju ministra Konakovića da će pokrenuti sistem pravne zaštite radi kršenja prava na slobodu izražavanja, ukoliko se ne zaustave njegovi pritisci na medije i novinare", poručili su iz UO BH novinara.

#BiH #ElmedinKonaković #politika #UdruženjeBHNovinari