Članak

ISTOK EVROPE

Novi američki paket vojne pomoći Ukrajini daje priliku da preživi rusku ofanzivu

Nakon šest mjeseci pregovora, američki zakonodavci odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara, a predsjednik Joseph Biden ga je potpisao polovinom sedmice i tako učinio operativnim.

Piše: Armin Sijamić

Nakon šest mjeseci pregovora, američki zakonodavci odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara, a predsjednik Joseph Biden ga je potpisao polovinom sedmice i tako učinio operativnim. Ta pomoć Kijevu znači mnogo i na vojnom i na političkom planu, iako neće dovesti do preokreta u ratu. Sa druge strane, Rusiji može donijeti nove gubitke, vojne, ekonomske i političke, jer bi sada morala vagati koliko se isplati uzimati teritoriju dosadašnjom brzinom.

Više od šest mjeseci dijelu američkih republikanaca bilo je potrebno da prihvate prijedlog administracije Josepha Bidena i usvoje paket pomoći Ukrajini. Šestomjesečno odlaganje, dijelom zato što mu se protive i pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nanijelo je Ukrajini veliku štetu, posebno zbog nedostataka u protivvazdušnoj odbrani i artiljerijskim granatama.


Joseph Biden (Foto: X)

Nedostatak dovoljnog broja sistema i raketa protivvazdušne odbrane omogućilo je Rusiji da posljednjih mjeseci koristi varijacije aviobombi (FAB-500) teške nekoliko stotina ili čak hiljadu kilograma, koje ispušta iz aviona sa teritorije Rusije. Gotovo jedini način da to Ukrajina spriječi jeste da obara avione, a ne da presreće te bombe koje su već lansirane. Isporukom novih sistema Patriot i novim količinama raketa za te sisteme, Kijev će dobiti šansu da te napade osujeti. I drugo, novim paketom pomoći Ukrajina će dobiti milione granata, što je krucijalno u sprječavanju nadiranja ruskih snaga.

Zašto su Trump i njegove pristalice bile protiv prijedloga Bidenove administracije dijelom je rezultat unutrašnje političke borbe pred novembarske izbore. Ali i taj stav se mijenjao kako se prilike na frontu mijenjaju, prijeteći da ugroze strateške pozicije američke politike na istoku Evrope, odnosno da ponište učinak silne pomoći koje je Washington dao Kijevu.

Najava promjene stava kod Trumpa i njegovih pristalica vidjela se prije sedam dana. Trump je na društvenim mrežama napisao: „Zašto Evropa ne može da izjednači ili približno da isti novac koji su uložile Sjedinjene Američke Države da bi pomogla zemlji kojoj je pomoć očajnički potrebna?“ I onda, pozivajući Evropu da se „pokrene“, dodao: „Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga bi trebalo da budu mnogo važniji Evropi nego nama, ali je također važno i nama!“

Nova pomoć Kijevu

Ovaj Trumpov zaokret govori da se i izvan američkih zakonodavnih tijela vodi debata i da su u Sjedinjenim Državama na mjestima odlučivanja većina oni koji vide opstanak Ukrajine kao strateški važan, a da Bidenova administracija nema namjeru odustati od pomoći.


Volodimir Zelenski (Foto: X)

Koliki rizik preuzima Bijela kuća govori i ovosedmično priznanje američkih zvaničnika da su Kijevu u tajnosti isporučene balističke rakete dugog dometa ATACMS. Ranije je Washington odbijao poslati oružje dugog dometa Ukrajini zbog straha da će Kijev gađati ruski teritorij. Sa ovim raketama, dometa do 300 kilometara, Ukrajinci su već gađali Krim i Berdjansk, tvrde mediji sa Zapada. „Mogu potvrditi da su Sjedinjene Države dale Ukrajini dalekometni ATACMS po direktnom naređenju predsjednika“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Rakete nisu isporučene u okviru novog paketa vrijednog 61 milijardu, za koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je „moćan“ i da će oružje doći u Ukrajinu u narednim danima. Obzirom na pomenutu tajanstvenost u pomoći Kijevu, ne bi trebalo čuditi ako su dio oružja Amerikanci već isporučili. Pored pomenute protivvazdušne odbrane i artiljerijskih granata, paket pomoći uključuje oklopna vozila, rakete za HIMARS, protivoklopne sisteme...

Bidenova odluka se tiče Kijeva, Moskve i Evrope

Odobravanje novog paketa pomoći Ukrajini je velika Bidenova pobjeda kojoj se raduju Kijev i evropski saveznici. Slanjem dodatne pomoći i ispunjavanjem obećanja da neće Kijev ostaviti, SAD su podigle moral kod Ukrajinaca, ali i kod saveznika u Evropi koji vide da je najveća svjetska sila još uvijek tu i da pomaže. Američki republikanci su tražili i dobili da se zamrzne ruska imovina vrijedna osam milijardi dolara i da se ustupi Kijevu za odbranu.

Od evropskih saveznika Washington sada očekuje da ispune svoj dio posla, odnosno izdvoje milijarde eura pomoći za Kijev. Zagovornicima ovakve ideje u Evropi to je vjetar u leđa, dok Ukrajina očekuje milione artiljerijskih granata koje je Evropska unija obećala, a na čemu paralelno rade Češka, Estonija i Francuska. Cilj je da evropskim novcem kupe granate od evropskih i savezničkih država, istovremeno jačajući vlastitu industriju oružja i ukrajinske trupe.

Istovremeno, ovaj paket pomoći je veliki udarac za Rusiju. Čini se da je posljednjih mjeseci Moskva računala da će doći do podjela u američkoj politici i da pomoć Kijevu neće biti odobrena. Bez američke pomoći, jasno je, Ukrajina ne bi imala mnogo šanse. Zato je Rusija posljednjih mjeseci napredovala i po cijenu velikih gubitaka, koristeći konfuziju kod Ukrajinaca.

Neki tvrde da Rusija trenutno gubi stotine ljudi dnevno, a ruski izvori su rekli da je u napadu na Avdijevku izgubila više od šesnaest hiljada ljudi. Dolaskom nove pomoći Rusija mora postaviti pitanje da li će napadati istom silinom kao posljednjih mjeseci, jer će ukrajinska vojska biti ojačana novim količinama oružja. To otvara pitanje statusa ruske ljetne ofanzive koju očekuju u Kijevu.

Novi paket pomoći važan je signal da Ukrajina i Zapad nisu posustali, iako će se ruska agresija nastaviti. Vlastima u Kijevu to je dodatna pomoć dok vrše mobilizaciju stanovništva u nedostatku dovoljnog broja vojnika na frontu. Tako će vlast u Kijevu stanovništvu pored poziva za rat moći dati i dokaze da Ukrajina nije sama i da je Zapad spreman pomoći na načine koji su još prošle godine bili nezamislivi. Koliko će Ukrajina biti uspješna u tome pokazat će i naredni dani dok traje bitka za strateški važan grad Časiv Jar i za sela zapadno od Avdijevke. Rusima tamo treba brz proboj prema zapadu, a Kijev traži način da zaustavi napade, predahne i planira naredne korake.

#ArminSijamić #JoeBiden #Kijev #Pomoć #SAD #Ukrajina #VolodimirZelenski #Washington #Svijet