Članak

AKT STUPIO NA SNAGU

Pentagon objavio popis vojne opreme koju šalje Ukrajini

Nakon što je američki Senat odobrio slanje paketa pomoći Ukrajini, vrijednog više od 60 milijardi dolara, Rusija je zaprijetila da će intenzivirati napade.

(Patria) - Nakon što je američki Senat odobrio, a predsjednik Joe Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini, vrijedan više od 60 milijardi dolara, Rusija je zaprijetila da će intenzivirati napade.

Ruske snage na istoku zemlje nastavljaju napredovati, dok Ukrajinci, do dolaska prijeko potrebne pomoći sa zapada, pokušavaju stabilizirati liniju ratišta.

Pentagon je u međuvremenu objavio šta sve od vojne pomoći šalje Kijevu.

"Danas, nakon donošenja akta o nacionalnoj sigurnosti koji je predsjednik upravo potpisao i koji je stupio na snagu, Ministarstvo odbrane najavilo je značajnu novu sigurnosnu pomoć kako bi se hitno zadovoljile kritične sigurnosne i odbrambene potrebe Ukrajine.

Ovo je 56. tranša opreme Bidenove administracije koja će biti isporučena Ukrajini iz inventara Ministarstva odbrane od 2021. godine.

Ovaj paket ima procijenjenu vrijednost od milijardu dolara i uključuje mogućnosti za podršku najhitnijim zahtjevima Ukrajine, uključujući rakete za protivzračnu obranu, topničke granate, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje", navodi se u saopštenju, prenosi HRT.

Paket pomoći uključuje: Rakete RIM-7 i AIM-9M za protivzračnu obranu, Stinger protivzračne rakete, pješadijsko oružje i dodatnu municiju za malokalibarsko oružje, uključujući metke kalibra 12,7 mm za borbu protiv dronova, dodatnu municiju za topničke raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), topničku municiju od 155 mm, uključujući visokoeksplozivnu i dvonamjensku poboljšanu konvencionalnu municiju, topničke granate kalibra 105 mm, minobacačke projektile 60 mm.

U paketu su i dodatna borbena pješadijska vozila Bradley, vozila MRAP, višenamjenska vozila visoke mobilnosti (HMMWV), vozila za logističku podršku, taktička vozila za vuču i vuču opreme, cijevno lansirane, optički praćene, žičano vođene (TOW) rakete, protivoklopni sistemi Javelin i AT-4, precizna zračna municija, oprema za podršku zračnim lukama, protivoklopne mine, claymore protivpješačke mine, municija za uklanjanje prepreka te uređaji za noćno gledanje i rezervni dijelovi, terenska oprema, municija za obuku, održavanje i ostala pomoćna oprema.

Ovim paketom će biti poslana municija, oružje i oprema kako bi se podržala sposobnost Ukrajine da odbrani svoja ratišta, zaštiti svoje gradove i suprotstavi se kontinuiranim napadima Rusije.

Uz dvostranačku podršku Kongresa, Ukrajina može računati na snažno i odlučno američko vodstvo koje će pružiti dosljednu podršku sigurnosne pomoći - zajedno s nekih 50 saveznika i partnera - kako bi osigurala da njeni hrabri branitelji dobiju kritične sposobnosti potrebne za borbu protiv ruske agresije, dodaje se u saopštenju Pentagona.

#AIM9M #Bradley #Javelin #JoeBiden #Kijev #Pentagon #RaketeRIM7 #Rusija #Stinger #Ukrajina #Svijet