Članak

SDA-u Zetru iznajmljivali za dvije, Univerzitetu za 22.000 KM

Magoda navodi da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) analizirala situaciju i utvrdila da su karte izdate, ali da ih nema u prihodovnoj strani. 

SARAJEVO, (Patria) - Kantonalno javno preduzeće (KJP) ZOI’84 u proteklom periodu oštećeno je za višemilionski iznos, jer je novac završavao na privatnim, umjesto na računima preduzeća. 

Kazao je to danas u Sarajevu direktor ZOI’84 Kenan Magoda, na konferenciji za novinare o kriminalu u ovoj kompaniji u prethodnim godinama. 

“Poznato je da je biznis kod ZOI-ja Ski centar Bjelašnica i da osnovni prihod treba biti od ski karata. Jedan od glavnih profitnih centara trebao bi dolaziti od karata. Zamislite da u skijaškoj sezoni, koja traje četiri mjeseca, nestane 5.760 karata”, dodao je Magoda i napomenuo da su najveće malverzacije i bile u segmentu najvećih prihoda. 

Magoda navodi da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) analizirala situaciju i utvrdila da su karte izdate, ali da ih nema u prihodovnoj strani. 

“To stvara milionsku štetu preduzeću i mislim da neko mora odgovarati zato. I sindikat je sugerisao na određene radnje, ali ništa se nije poduzimalo. Ja sam Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom poslao jedan dopis, gdje sam uočio određene nezakonite radnje”, rekao je Magoda. 

Kako kaže nezakonitosti su utvrđene na sanaciji stadiona za brzo klizanje, rekonstrukciji akumulacije na Bjelašnici, projekat vertikalnog transporta i sistem osnježavanja, te četverosjed.

“Osim karata, ustanovljeno je da je osim dvije i po tone nafte, nestalo i 3,5 tona lož ulja. Produkt ovoga što pričam je kazna koju će UIO izreći ZOI’84 i koja će biti veća od 50.000 KM. Također, i kriminal u dvorani Zetra ne smijemo zanemariti. SDA-u je dvorana Zetra data za 2.000 KM, a Univerzitetu u Sarajevu za 20.000 KM”, navodi Magoda. 

Magoda smatra i da nema logike da Olimpijski centar Jahorina ima prihod od ski karata više od sedam miliona KM, Trebevićka žičara 1,2 miliona KM, a Bjelašnica samo 1,6 miliona KM. 

Kako kaže i pored teške situacije uspjeli su pokrenuti realizaciju određenih projekata. 

Radit će, navodi Magoda, rasvjetu i osnježenje staze “Kolijevka”, zatvoriti izlaznu stanicu šesterosjeda čime će osigurati njegovo sigurno funkcionisanje. 

Magoda kaže da je preduzeću od EYOF-a ostao samo akumulirani dug prema Elektroprivredi BiH.

“Na sedmičnom nivou tražimo prolongiranje duga i nešto plaćamo. Nisam vidio neki prihod od EYOF-a. Kupili su dva ratracka, ali oni nisu funkcionalni. Još nisam vidio novi sistem ploha za klizanje”, zaključio je Magoda. 

Prema riječima sindikalista i radnika, koje smo zatekli u Zetri, kažu da imaju povjerenje u novog direktora, ali da ih zanima zbog čega je na projektima ostavio ljude koje je zaposlila prethodna uprava. 

#BiH