Objavljeno u kategoriji BiH na 02.09.2019 16:13:00

Više građana iz BiH prijavili hakerske napade na bankovne račune 

Sagovornici Patriji ustupili bankovne izvode odakle mi je skinut novac Foto NAP

SARAJEVO, (Patria) – Bankovni računi više građana Bosne i Hercegovine bili su na meti hakerskih napada, nakon čega je sa računa otuđen dio novca.

Dvoje sagovornika ustupili su novinskoj agenciji Patria bankovne izvode shopping kartica otvorene u Raiffeisen banci, odakle im je skinut novac i uplaćen na račun “Bet Live doo E-Comm.”

Kroz tri transakcije od 12. augusta s jedne kartice otuđeno je 40 KM i prebačeno na račun “Bet Live doo E-Comm”, nakon čega je banka blokirala karticu. Korisnik kartice, nakon što je banci prijavio slučaj, je obaviješten da je “bilo više sličnih pokušaja, ali da su svi zaustavljeni nakon što je nalog za transakciju izdat u eurima, dok su tri transakcije u markama u iznosu od 40 KM izvršene”. 

“Dan poslije, 13. augusta, u poslovnici Raiffeisen banke u ulici Alipašina podnio sam zahtjev za izdavanje nove kartice i refundiranje novca. Karticu sam dobio, novac još nije refundiran”, rekao je jedan od sagovornika Patrije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Jedna od sagovornica rekla je da nije primjetila da je bila meta pljačke, ali da je iz banke obaviještena o sumnjivim transakcijama, odnosno da je njena bankovna kartica korištena za plaćanje sportske kladionice.

Iz Raiffeisen banke nisu mogli govoriti o konkretnim slučajevima: “Kada je riječ o zloupotrebama, banka klijentima sugeriše da se obrate nadležnim institucijama koje jedine mogu tražiti od banke konkretne podatke o osobi koja je izvršila transakcije”, navodi se u odgovoru iz Raiffeisen banke, dostavljenom Patriji.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android