Članak

Pančić: Dačić vjeruje da su 'američki Srbi' delegati Beograda

“Šta je problematično u dačićevskoj "viziji" protežiranja interesa Srbije? Problematično je baš sve – odakle god da zahvatite".

SARAJEVO, (Patria) - Valjda je svakome jasno da je vanjska politika Srbije u tačno onakvom stanju u kakvom je i unutrašnja, to jest, da su i jedna i druga “simpatična” mješavina samovolje i haosa. To ionako nisu suprotni sastojci, kako može izgledati na prvi pogled: haos je zapravo prirodna nuspojava samovolje jednog čovjeka. A taj čovjek se, naravno, ne zove Ivica Dačić, piše Teofil Pančić, u kolumni objavljenoj na web sajtu Radija Slobodna Evropa.

Dodaje da je Dačiću, lideru jedne nekada velike stranke koja se u međuvremenu nekako smežurala i postala odviše revnosni satelit Vučićeve partije, u ovom poretku stvari pripala uloga ministra vanjskih poslova.

“Šta je problematično u dačićevskoj "viziji" protežiranja interesa Srbije? Problematično je baš sve – odakle god da zahvatite. Za početak, način na koji se uopšte shvataju temeljni pojmovi, poput nacionalnosti i državljanstva. U dačićevskom svemiru, izgleda da su građani SAD srpskog porijekla neka vrsta "naših" delegata koje "smo" poslali preko okeana (čak i ako su rođeni u SAD) da doživotno brane pretpostavljene interese matične države; a koji su to interesi – e, to će im biti na vreme dojavljeno iz Dačićevog ministarstva. Na taj način "američki Srbi" nisu građani druge zemlje, ljudi sa svojim specifičnim uverenjima i interesima, zbog kojih će jedni glasati ovako, a drugi onako, kako je i normalno u slobodnom i pluralnom društvu, nego nekakav tribalni "blok" jednoobrazne glasačke mase iliti sirovine, koji se daljinskim upravljačem oblikuje iz daleka, iz ‘prapostojbine’”, piše Pančić.

Dodaje da u “dačićevskom svijetu, vjerovatno je cijelo američko biračko tijelo neka vrsta dioničarskog društva u kojem razni akteri iz ostatka svijeta imaju različite postotke "dionica"; Dačić bi, dakle, da srpske dionice drži na okupu i "plasira" ih po zamisli Mudrog Rukovodstva iz beogradskih salona”.

Ostatak kolumne pročitajte ovdje

#Region