Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.08.2019 18:20:00

Dvoje mrtvih i porast radijacije nakon testiranja rakete, ministarstvo negira medijske izvještaje

U Severodvinsku se nalazi ruska mornarička baza za atomske podmornice te stranim državljanima nije dozvoljen ulazak u ovaj grad (foto Wikipedia)

(Patria) – Dvije osobe su izgubile život, a razina radijacije je naglo porasla usljed eksplozije motora prilikom testiranja rakete u ruskom Severodvinsku.

Eksplozija se desila unutar vojnog poligona u regiji Arkhangelsk gdje su stručnjaci testirali motor sa pogonom na tečno gorivo. Povrijeđeni su vojni stručnjaci i civilni inženjeri koji su radili na razvoju raketnog motora.

U prvim izvještajima se pominju povišeni nivoi radijacije  u blizini grada Nyonoksa gdje se vrše testiranja balističkih projektila koje nose ruske podmornice s nuklearnim pogonom.

Rusko ministarstvo odbrane demantiralo je izvještaje o porastu radijacije, tvrdeći da je nivo radijacije 'normalan', te da nije bilo 'štetnih otpuštanja u atmosferu'.

Ovo je već drugi incident ove sedmice povezan sa vojnim aktivnostima; početkom sedmice evakuirano je više od 16.500 stanovnika Sibira zbog eksplozija u skladištu municije. Jedna osoba je poginula u požaru, a 13 je povrijeđeno gelerima koji su letjeli kilometrima okolo. Vatrogascima je trebalo više od 16 sati da ugase požar.

Istražitelji koji rade na slučaju vjeruju da je nemar uzrokom požara u Sibiru, i to pogrešno rukovanje eksplozivima, piše britanski Guardian.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android