Članak

Profesor Nedžad Mulabegović: Cerić je pogriješio, bliži su mi stavovi akademika Durakovića

Akademik Duraković ranije je ocijenio da „Inicijativa o uspostavi javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost“ nije dobra za budućnost BiH

SARAJEVO, (Patria)  - Predsjednik Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović izjavio je da ne može podržati javne istupe Mustafe Cerića, bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, nakon što je Cerić u autorskom tekstu „Ako si nacionalno neosviješten, nemoj drugim nacionalnu svijest zamračivati“ kritikovao akademika Esada Durakovića.

„Osobno smatram da takav način istupanja bosanskih intelektualaca je apsolutno neprimjeren“, rekao je Novinskoj agenciji Patria profesor Mulabegović, ističući da je intelektualno pravilo suprotstavljanje mišljenja uz određenu argumentaciju, dok je, ocijenio je Mulabegović, Cerić ipak koristio neprihvatljivu retoriku i pokazao isključivost u promoviranju i definiranju vlastitih stavova.

„Svako od nas ima pravo na svoje stavove, ali ima i obavezu jednog akademskog međusobnog ophođenja. U tom smislu Cerića apsolutno ne podržavam“, rekao je Mulabegović.

U konceptualnom smislu, kaže predsjednik Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca, pristup Cerića nije dobar ni za sadašnjost ni za budućnost Bosne i Hercegovine.

„To ustvari produbljuje atmosferu i donosi atribucije onima koji nisu za budućnost Bosne i Hercegovine u smislu jednakopravnosti kako građana tako i svih nacija koje u njoj žive“.

S tog aspekta, rekao je profesor Mulabegović, njemu osobno su neusporedivo bliži stavovi koje - ne samo u datom trenutku nego i u proteklom vremenu - ispoljava akademik Duraković.

„Cijela suština ove priče jeste jedan novi motiv, jedna nova potreba za jednom ozbiljnom i argumentovanom raspravom – jer njih ima jako malo - bosanskohercegovačkih intelektualaca o problemima koji stvaraju ovakav ambijent, jednu montiranu neizvjesnost Bosne i Hercegovine, koja ima za reperkusiju otvaranje dilema - posebno kod mladih ljudi, njihove perspektive i perspektive njihove djece - i zauzimanje stavova koji bi ako ne danas onda barem u neko dogledno vrijeme rezultirali jednim progresivnim bosanskohercegovačkim frontom“, rekao je Mulabegović, napominjući da je to i prvi preduslov za europski put Bosne i Hercegovine.

Akademik Duraković ranije je ocijenio da „Inicijativa o uspostavi javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost“ nije ispravna i da od nje treba odustati, nakon čega je reagirao Cerić poprilično uvredljivim tekstom.

„Smatram da ova inicijativa nije ispravna sa stanovišta državotvornosti“, ocijenio je Duraković. Podsjetio je da u samom tekstu Inicijative stoji  kako su drugi narodi u BiH (Srbi i Hrvati) već osnovali takve institucije za svoje maternje jezike, što, prema Durakoviću, to znači da Bošnjaci prihvataju logiku i strategiju 'etniciranja' ključnih institucija u BiH, a to je strategija koja vodi ka fragmentaciji BiH po nacionalnim kriterijima. 

Profesor Mulabegović podsjeća da se radilo o dobronamjernom pismu koje je uputio akademik Duraković, te da je to pismo bilo samo predmet rasprave među intelektualnim krugovima, bez ikakvih zaključaka.

#BiH