Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.06.2019 14:06:00

Švicarke štrajkuju protiv razlika u plaćama

Prosječna razlika u plaćama između muškaraca i žena iznosi 20% (foto screenshot)

(Patria) – Žene diljem Švicarske su u petak napustile radna mjesta i svoje domove kako bi se pridružile masovnom štrajku protiv razlika u plaćama između žena i muškaraca.

Prvi takav štrajk u zemlji koja je među posljednjima u Evropi ženama dala pravo da glasaju, održan je prije trideset godina.

Sindikati i grupe za ljudska prava su organizirale brojne događaje u nekoliko švicarskih gradova, uključujući glavni grad Bern gdje se štrajk održava pred zgradom vlade.

Švicarski ustav je uveo klauzulu o ravnopravnosti među spolovima tek prije deset godina, 14. juna 1991. Ipak, žene u toj zemlji u prosjeku zarađuju 20% manje nego muškarci, dok razlika u zaradi između žena i muškaraca istih kvalifikacija iznosi oko 8%.

Žene učesnice zahtijevaju 'više vremena, više novca, više poštovanja', kao i nultu toleranciju spram nasilja nad ženama.

Organizatori štrajka su pozvali žene da napuste radna mjesta i kućne poslove na jedan dan kako bi pomogle da se podigne svijest o vitalnom doprinosu koji žene daju društvu.

Brojnost učesnica štrajka je impresivna obzirom da je zaustavljanje rada u Švicarskoj krajnje rijetka pojava zbog sporazuma 'Mir na radu' iz 1937. godine po kojem se nesporazumi rješavaju pregovorima umjesto štrajkom.

Ankete pokazuju da više od 60% stanovnika Švicarske podržava štrajk, kao i veliki broj političara, dok je parlament izrazio podršku 15-minutnom pauzom.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android