Članak

Donald Trump u trodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji

Patria) – Američki predsjednik Donald Trump i Prva dama Melania Trump stigli su u ponedjeljak ujutru u Veliku Britaniju...

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump i Prva dama Melania Trump stigli su u ponedjeljak ujutru u Veliku Britaniju gdje će se zadržati u trodnevnoj posjeti, prenose britanski mediji.

Trump će se sastati sa članovima britanske kraljevske porodice, kao i sa Theresom May kojoj je ovo posljednja državnička posjeta prije odlaska s funkcije premijera. Očekuje se da će Trump i May između ostalog razgovarati na temu klimatskih promjena i afere Huawei.

Američkog predsjednika na aerodromu je dočekao američki ambasador u Velikoj Britaniji Woody Johnson i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Protesti su planirani u nekoliko britanskih gradova, uključujući London, Manchester, Belfast i Birmingham.

Nekoliko dana prije posjete, predsjednik Trump je u medijima komentirao Brexit, navodeći da podržava Borisa Johnsona kao kandidata za lidera konzervativaca i premijera. Trump je također rekao da bi Nigel Farage, lider Stranke za Brexit, trebao biti uključen u pregovore vlade o Brexitu.

U ponedjeljak će američki predsjednik i Prva dama posjetiti Westminster Abbey, a susrest će se i sa princom Charlesom i vojvotkinjom od Cornwalla na tradicionalnom popodnevnom čaju u njihovoj rezidenciji Clarence House.

U večernjim satima, kraljica Elizabeta će održati banket u palati Buckingham u čast američkih gostiju.

Banketu neće prisustvovati lider laburista Jeremy Corbyn, govornik Donjeg doma John Bercow, kao i lider Liberalnih demokrata Sir Vince Cable, koji su odlučili da bojkotuju skup.

U utorak i srijedu, uslijedit će posjete luci Portsmouth gdje se obilježava 75 godina od slijetanja na 'Dan D', potom Irskoj gdje će se Trump susresti sa premijerom Leom Varadkarom, prije nego što se zaputi u Doonbeg gdje posjeduje vlastite terene za golf.

Policijska operacija osiguranja predsjednika Trumpa tokom njegove prošlogodišnje posjete Velikoj Britaniji koštala je oko 18 miliona britanskih funti.

 

 

#Svijet