Članak

Izrael: Ističe rok za formiranje koalicione vlade

(Patria) – Premijer Izraela Benjamin Netanyahu suočio se sa posljednjim satima roka za formiranje vladajuće koalicije.

(Patria) – Premijer Izraela Benjamin Netanyahu suočava se sa posljednjim satima roka za formiranje vladajuće koalicije.

Iako rok ističe u srijedu u 21:00, nema naznaka da će Netanyahu napraviti pomak u pregovorima sa bivšim ministrom odbrane, desničarem Avigdorom Liebermanom.

Naime, premijer Netanyahu ne može formirati većinsku vladu bez Liebermanove stranke Yisrael Beitenu koja ima 5 mjesta u izraelskom Knessetu koji inače broji 120.

Ukoliko se ne postigne sporazum dvije strane, parlament će se raspustiti i pozvati na nove izbore.

Podsjećamo, Netanyahu je prije samo mjesec dana odnio pobjedu u tijesnoj borbi s rivalom Benny Gantzom, liderom opozicijske stranke Plavo i bijelo, bivšim zapovjednikom izraelske vojske.

Gantz je u ponedjeljak izjavio da će njegova stranka glasati protiv prijedloga o raspuštanju parlamenta i ranim izborima da bi se spriječilo da Netanyahuova stranka Likud 'ukrade demokratiju' od Izraela.

Ukoliko Netanyahu ne uspije u svojim naporima da u toku dana formira koalicionu vladu, predsjednik Izraela Reuven Rivlin bit će primoran obratiti se drugom zakonodavcu, iz Likuda ili opozicije, s istim zahtjevom. Međutim, takav potez predsjednika, koji bi predstavljao politički udarac za Netanyahua, može se izbjeći glasanjem parlamenta za nove izbore, za što bi Netanyahu do kraja dana morao izlobirati 61 glas.

Prije nekoliko dana održani su protesti hiljade građana Tel Aviva protiv prijedloga uvođenja krivičnog imuniteta za premijera.

Proteste su organizirale izraelske opozicijske stranke kako bi spriječile novi zakon koji bi zaštitio Netanyahua od procesuiranja zbog sumnji u upletenost u mito i korupciju.

 

#Svijet