Članak

Ko je '93. na Eurosongu glasao za Fazlinu 'Sva bol svijeta' i kako je BiH tada podijelila glasove

Prošlo je 26 godina od kako je Muhamed Fazlagić Fazla sa svojom ekipom izašao iz opkoljenog Sarajeva

(Patria) - Veliko finale Eurosonga održava se sutra, 18. maja u Tel Avivu. Bosna i Hercegovina ove godine nema svog predstavnika. 

Iako je ranijih godina, od svom osamostaljenja, mnogo puta sudjelovala na Eurosongu, BiH posebno pamti jedan nastup - prošlo je 26 godina od kada je Muhamed Fazlagić Fazla sa svojom ekipom izašao iz opkoljenog Sarajeva i uputio se u Dublin gdje je na Eurosongu te ratne 1993. godine predstavljao tek osamostaljenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "Sva bol svijeta”.

„Bili smo 16. od 25 zemalja učesnica u finalu. Drugi smo bili u kvalifikacijama. Za one uslove prvaci svijeta", prisjetio se Fazlagić za novinsku agenciju Patria.

"Na Eurosong smo otišli 'pješke'", kaže Fazlagić, koji na taj način želi opisati život u opkoljenom Sarajevu i težak odlazak na Eurosong.

Posebno emotivno je bilo u sali u Dablinu tokom prikupljanja glasova, nakon što su pjevači izveli svoje pjesme. Nakon nekoliko minuta čekanja na satelitsko uključenje, čuo se glas: „Dobra večer Millstreet, Sarajevo zove“, nakon čega je uslijedio glasan pljesak publike i poruka voditelja da je „dobro čuti Bosnu i Hercegovinu.“

Odsječene od ostatka svijeta, Sarajlije su pokušavale spašavati sebe i svoj duh, jer svaki dan rata donosio je nove boli, ubijanje i ranjavanje ljudi, rušenje zgrada, nestašice vode, struje, hrane, lijekova.

Bosna i Hercegovina je tada svoje glasove podijelila ovako: Slovenija (1), Turska (2), Ujedinjeno Kraljevstvo (3), Malta (4), Danska (5), Španija (6), Norveška (7), Irska (8), Holandija (10) i Austrija (12) poena.

Od sakupljenih 27 bodova koji su BiH pozicionirali na 16. poziciju te večeri, maksimalnih 12 poena Fazlagić je dobio od Turske. Za BiH i 'Sva bol svijeta' glasali su još Francuska i Malta po 4 poena, Irska i Italija po 3 te Belgija 1 poen. 

U BiH se i danas vrlo emotivno doživljava "Sva bol svijeta". Pjesma Sarajlije podsjeća da je grad pod opsadom bio "pakao na zemlji", ali da su i u takvim okolnostima spremni zadržati duh i pokazati ponos.

Tekst pjesme "Sva bol svijeta" napisao je Fahrudin Pecikoza, muziku Dino Merlin, dok su na aranžmanu skupa radili Dino Merlin i Sinan Alimanović, jedan od najvećih domaćih, ali i evropskih jazz muzičara. Dirigent je bio Noel Kelehan.

 

#Lifemagazin