Objavljeno u kategoriji Biznis na 23.04.2019 10:26:00

Porezna uprava FBiH: Uplatite glavni dug i zaradite kamatu od 14,6 % 

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da iskoriste mogućnost otpisa zateznih kamata na javne prihode u iznosu od 0,04 % dnevno ili 14,6 % godišnje.  
Prema odredbama Zakona izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kamata koja je nastala po osnovu neplaćenih javnih prihoda, sa stanjem na dan 31.12.2016. godine otpisuje se u cijelosti, ako obveznik glavnicu plati najkasnije do 5. maja 2019. godine. 

“S obzirom da je do iseka roka ostalo još samo nekoliko dana pozivamo porezne obveznike da uplate glavni dug i na taj način ostvare pravo na otpis kamata koje se obračunavaju na dug do 31.12.2016. godine”, saopćeno je iz Porezne. 

Zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode podnosi se na Obrascu ZAOK, neposredno ili putem pošte nadležnoj poreznoj ispostavi kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik, odnosno gdje je sjedište ili adresa podnosioca zahtjeva. Obrazac ZAOK može se preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba u dijelu „Obrasci“. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android