Članak

U završnoj fazi pošumljavanje lokaliteta Ablakovina

Na površini od 12.000 metara kvadratnih bit će zasađeno preko 5.000 sadnica.

SARAJEVO, (Patria) - Na području općine Stari Grad u završnoj fazi je projekat pošumljavanja lokaliteta Ablakovina. Radi se o projektu vrijednom 26.000 konvertibilnih maraka, kojeg finansira Ambasada Malezije putem Islamic Relief, britanske međunarodne organizacije, a realizuje se uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i preduzeća KJP „Sarajevo-šume“. Na površini od 12.000 metara kvadratnih bit će zasađeno preko 5.000 sadnica. Iz grupe četinara bit će posađene jela i smrća, a od lišćara bagrem, jasen i javor.

Povodom završne faze projekta, a ujedno i povodom Dana planete Zemlje predstavnici Islamic Relief-a su danas zajedno sa 20-ak volontera i učenicima OŠ „Al Amel“ organizovali akciju sadnje.

Sadnja šume urađena je u dogovoru sa Kantonalnim javnim preduzećem za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo-šume" čiji uposlenici su također učestvovali u radnoj akciji, te pomagali ostalim učesnicima u pravilnoj sadnji.

Podsjećamo da su prve sadnice jele i smrće na Ablakovini 13. marta, ove godine posadili ambasador Malezije u BiH, nj.e. Zakri Jaafar, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i njegov zamjenik Jusuf Pušina i Sanel Dragolovčanin, direktor predstavništva Islamic reliefa za BiH, Semir Kukuruzović, direktor KJP „Sarajevo-šume“, Nermin Demirović i rukovodilac tehničke službe KJKP “Vodovod i kanalizacija“, Amela Kadić.

#Lifemagazin