Članak

Protest u Beogradu: Otjerat ćemo Vučića kao što smo i njegovog političkog dedu Miloševića

Historičar Čedomir Antić kazao je da moraju istrajati u borbi za demokratiju.

BEOGRAD, (Patria) - Protest "Jedan od pet miliona", koji je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, završen je ispred zgrade Vlade Srbije. Kod zgrade RTS-a čitan je "Dnevnik slobodne Srbije". Protest je završen najavom da će sljedeće subote građani šetati od zgrade Vlade do televizije Pink. Na "veliki marš" do Pinka građane je pozvao glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić.

On je rekao da ga je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović pozvao da gostuje kako bi inicirali "Utisak nedelje" i da mu sada šalje odgovor: "Ne gostujem na Pinku, ali ću doći sa svima vama".

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" pozvali su građane da im se pridruže sljedeće subote, na velikom studentskom maršu u 16 časova, iz Studentskog grada na Novom Beogradu, ka Vladi.

"Šetnju pokreću studenti, ali svi ljudi su dobrodošli", poručili su organizatori i dodali da se time slavi i Dan studenata, 4. april.

Okupljeni građani nosili su zastave Srbije i transparente među kojima su i "Filozofski - istorija", "Pošta - poštarima, stranke - političarima", "Ne trebaju nam PUPS-ovci, trebaju nam stručnjaci".

Potpisivana je peticija Vojnog sindikata Srbije, kojom se traži "poništavanje Vulinovih (ministar odbrane Aleksandar) nezakonitih akta". Među okupljenim građanima su i lider pokreta Dveri Boško Obradović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić zbog kojih su okupljeni čak iskazali nezadovoljstvo.

Protestna šetnja počela je nakon obraćanja historičara Čedomira Antića, jednog od organizatora Miodraga Simovića i hapšenog studenta FPN Stefana Simića.

Ispred RTS-a održan je performans "Dnevnik slobodne Srbije" u toku kojeg su govorili predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsjednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.
U "Dnevniku slobodne Srbije" ukazano je na važnost protesta 13. aprila u Beogradu i poručeno da građane tog dana u borbi za slobodu neće zaustaviti kordoni policije.

"13. aprila branimo Ustav i pravo svakog građanina Srbije. Ako vlast misli da može da nas zadrži kordonima policije i istetoviranim kriminalcima, ne poznaje slobodarski duh Beograda i Srbije", rekao je gost tog Dnevnika, predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

On je kazao da su do sada građani na protestima već izborili pobjede, jer su doveli do smjene predsjednika opštine Brus Milutina Jeličića i predsjednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.

"Svaki čovjek je bitan 13. aprila, kakvi budemo bili 13. aprila, bit ćemo dovijeka", kazao je Manojlović.

On je podsjetio da su u toku izmjene Ustava u oblasti pravosuđa, kojima se prema njegovim riječima, pravosuđe stavlja pod još jaču političku kontrolu.

Predsjednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić kazao je da Beograd 13. aprila treba domaćinski da dočeka građane kako bi bio ispraćen "nakaradni režim".

Historičar Čedomir Antić kazao je da moraju istrajati u borbi za demokratiju.

"Mi svoj put znamo, mi nećemo građanski rat, ne zato što bismo izgubili, već zato što nećemo da žrtvujemo krv naših najmilijih da bi otišao jedan čudak i grupa njegovih saučesnika, otjeraćemo ga mirno, kao njegovog političkog dedu Miloševića, rekao je i dodao da kao on (Milošević) i najavljuje kontramiting.

"Ali ne vidim da on u svom strahu pokušava da uradi išta pametno i umno, imitira svog političkog dedu, hoće kontramiting... Pa za Putina skupio jedva 70 hiljada ljudi, sa sve dovođenjem autobusima. Hoće li da vodi Putina svakog puta kad treba s nama da se vidi", upitao je Antić.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet mjeseci prije izbora, smjenu državnog vrha, glavnog i odgovornog RTS, kao i razotkrivanje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

#Region