Objavljeno u kategoriji BiH na 08.11.2018 13:48:02

Počeli pregovori o formiranju vlasti u Sarajevu

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - U sali Gradskog vijeća Sarajeva počeo je prvi sastanak predstavnika šest političkih stranaka lijeve i građanske orijentacije koje su osvojile 24 mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

SDP BiH, Naša stranka, DF, Narod i pravda, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista zvanično su otpočele pregovore o skupštinskoj većini i formiranju vlasti.

SDP, DF i NS danas će prezentirati prijedlog koalicionog sporazuma SBB-u, NBL-u i NiP-u, piše Patria.

Proteklih sedmica radne grupe stranaka ljevice pripremale su dokument koji obuhvata principe djelovanja, prijedloge zakona i podzakonskih akata, te druge smjernice za novu vlast u Kantonu Sarajevo koji će biti prezentiran danas.

Kako je ranije istaknuto vrlo je važno da se poštuje postignuti dogovor kao i da stranke garantiraju za svoje zastupnike. Istaknuto je da cilj nije formirati samo matematičku koaliciju, već stabilnu i odgovornu kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi u interesu građana.

Za sada nema informacija ni o kakvoj raspodjeli resora, a zajednički stavovi su da su neophodne promjene u oblasti obrazovanja, zdravstva i komunalne privrede.

Svih šest stranaka odbilo je mogućnost koaliranja sa SDA i BOSS-om koji imaju 11 mandata.