Članak

Potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić dao iskaz u Tužilaštvu zbog skrivanja dokumenata

U srijedu je Brkić bio posve opušten u Saboru, a na pitanje novinara ko je čovjek s inicijalima N.S. s kojim se telefonski čuo šezdesetak puta, Brkić je kratko odgovorio: 'Moj dečko!.

ZAGREB, (Patria) - Smiješno i žalosno je što mene, koji sam koordinirao cijelu akciju koja je rezultirala hapšenjem i pravosudnim epilogom, prozivaju da sam probio mjere. Da sam je htio kontaminirati, onda se akcija ne bi realizirala. 

Izjavio je to u utorak Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon što je dao iskaz u Državnom tužilaštvu, piše 24sata.hr.

Brkić se odazvao u okviru istrage o nestalom spisu, a vezano uz probijanje tajnih mjera prije sedam godina u akciji protiv organizatora elitne prostitucije. Na kraju su osuđeni Sara Sikirić i Nebojša Perunović Pančo, ali istraga o probijanju tajne mjere i dojavi informacija je stala. Sve dosad, kad je u drugoj aferi uhapšen Blaž Curić, Brkićev kum. I on je nazvao osumnjičenika Franju Vargu i savjetovao mu da uništi dokaze o falsificiranju SMS-ova.

U srijedu je Brkić bio posve opušten u Saboru, a na pitanje novinara ko je čovjek s inicijalima N.S. s kojim se telefonski čuo šezdesetak puta, Brkić je kratko odgovorio: 'Moj dečko!.

Riječ je o Nikoli Suliću, koji je prije sedam godina bio ključni posrednik. U dokumentima koje je objavio sedmičnik Nacional policija ima SMS prepiske u kojima upravo Sulić obavještava Sikirić da mijenja telefon i da stane. Ona se našla i s njim i policija je utvrdila da joj je tad odao kako je pod mjerama. U jednoj poruci joj je napisao: “Znam iz prve ruke!”.

Sulić je inače i sad u upravi jedne firme koja se bavi proizvodnjom piva, a neke su završile u stečaju. No važna je njegova veza s Milijanom Brkićem. Policija je utvrdila da se od početka 2011. godine do kraja juna s Milijanom Brkićem čuo čak 64 puta, što je više od 10 puta mjesečno.

- Upoznali smo se u specijalnim jedinicama tokom Domovinskog rata - svjedočio je Sulić policiji i tvrdio da se čuje svakih 15-ak dana s Brkićem. Ispisi poziva su pokazali da to nije istina.

Sulić je imao još kontakata u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji i MUP-u.

Osim toga, čini se da su i Brkićevi dolazili Suliću na odmor u Tribunj. Sulić je svjedočio i da mu je upravo Brkić rekao da se Sikirić makne iz jedne konobe u kojoj su se zajedno zatekli. To je otvorilo priču i nekoliko dana nakon toga je Sulić dojavio Sikirić da su pod mjerama. Dakle, policiji je neupitno da su Brkićev prijatelj Sulić, prije sedam godina, a kum Curić sad odavali informacije. Sudija istrage, za razliku od druga dva svjedoka, nikad nije ispitao Sulića o njegovoj vezi s Brkićem i ulozi u probijanju tajnih mjera.

Sulić nije odgovarao na pozive 24sata.

Božo Barbarić, čelnik “policijskog Uskoka”, koji je prije sedam godina označio Brkića kao izvor informacija, također je jučer dao iskaz u DORH-u.

Pozivu se odazvala i Željka Pokupec, bivša čelnica Općinskog tužilaštva. Nisu htjeli ništa komentirati pri izlasku. Ključno je utvrditi je li i Suliću i Curiću informacije dostavio Brkić ili neko drugi.

HRONOLOGIJA SLUČAJA U PET TAČAKA:

1. U konobi Brkić šalje van Saru
Početkom juna 2011. godine Sara Sikirić se zatekla u konobi. Sulić joj šalje poruku kako Brkić želi da ode.

2. Mijenjaj broj, smiri se
Sulić piše 20. juna Sari Sikirć da promijeni broj, da se smiri, da policija sve skenira i da ima informacije iz prve ruke.

3. Policija shvata da mjere pucaju
Krajem juna policija shvata da su mjere probijene. Pokreću istragu, a u julu zaključuju da je Sulić dobio informaciju od Brkića i prenio Sikirić.

4. Sulić nikad nije ispitan na sudu
Iako je policija ispitala Sulića, zaključila da je imao 64 kontakta s Brkićem, njega sudija istrage nikad nije ispitao. Slučaj staje.

5. Počinje nova istraga koja treba rasvijetliti Brkićevu ulogu
U srijedu je počelo ispitivanje kako je spis nestao i istraga treba rasvijetliti Brkićevu ulogu. On kaže: 'Nisam odavao informacije'.

#Region