Članak

Melika Mahmutbegović zbog bratove firme vrši pritisak na Upravu Binasa!

Ždralović je kazao da će, ako zatreba, silom braniti svoju fabriku, radna mjesta i direktora Adema Huskića koji ih je izveo iz agonije. Ždralović je Patriji dostavio pismo koje Sindikat fabrike Binas

U poznatoj antikorupcijskoj akciji „Bosna“ provedenoj i protiv trojice visokih zvaničnika SDA, kojima se na teret stavlja da su organizirali i koordinirali grupom koja je vršila nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u Federaciji BiH u toku istrage najprije su uhapšeni Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić, Senad i Nedžad Trako, a naknadno Amir Zukić i Seid Fazlagić. 

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo podiglo je 13. marta ove godine optužnicu protiv Asima Sarajlića, Mirsada Kukića, Amira Zukića i ostalih zbog osnovane sumnje da su rukovodili ovom organizovanom grupom zbog trgovanja svojim političkim utjecajem i nezakonitim zapošljavanjima u javnim preduzećima u Federaciji BiH, posebno Elektroprivredi BiH preko Eseda Džananovića, ali ne samo njega.

Naime, prema izvoru bliskom istrazi, primjenom posebnih istražnih radnji presretnuto je nekoliko telefonskih poziva i potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović, koja je navodno vršila pritisak na člana uprave JP Elektroprivreda BiH iz SBK na čiji izbor je presudno utjecala, da se na nezakonit način zaposle "njeni kadrovi" u Elektrodistribuciju Zenica.

Nekoliko mjeseci kasnije potpredsjednica Mahmutbegović je krenula s pritiscima na visoke dužnosnike Vlade Federacije da se firma njenog brata Hilme Mahmutbegovića STAHL d.o.o. sa sjedištem u krugu fabrike BINAS d.d. Bugojno registruje za promet naoružanja.

Poslovnom uspjehu brata Hilme i njegove firme STAHL zasmetala je uprava fabrike namjenske industrije BINAS, pa je potpredsjednica Mahmutbegović, preko prethodno instalirana dva člana Nadzornog odbora ispred državnog kapitala Mehrida Omerinovića, zaposlenika Elektrodistribucije Zenica, i njegove vanbračne partnerice Orhane Burek, organizovala pravu hajku na upravu BINASA, posebno na direktora Adema Huskića.

Adem Huskić, direktor fabrike BINAS Bugojno potvrdio je da Binas bio pred stečajem ali da izlazi iz višegodišnje krize i postaje respektabilna izvozna firma, koja je počela redovno isplaćivati plate radnicima i uplaćivati doprinose. Kod lokalnih interesnih grupa su se pojavili apetiti da ovladaju firmom radi lične koristi. Huskić je odbio da komentariše pritiske potpredsjednice Mahmutbegović, uputivši nas na Federalno ministarstvo energetike i industrije, na Sindikat metalaca Federacije i sindikalnu organizaciju fabrike Binas Bugojno.

Predsjednik sindikalne organizacije Binasa Semin Ždralović je potvrdio da je potpredsjednica Melika Mahmutbegović, preko Mehrida Omerinovića i Orhane Burek, predsjednika i člana Nadzornog odbora, koji su u sukobu interesa zbog vanbračne zajednice, organizovala pravi mobing prema upravi na čelu sa Ademom Huskićem, ali i prema radnicima.

Ždralović je kazao da će, ako zatreba, silom braniti svoju fabriku, radna mjesta i direktora Adema Huskića koji ih je izveo iz agonije. Ždralović je Patriji dostavio pismo koje je Sindikat fabrike Binas uputio 25. januara 2017. na adresu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, federalnog premijera Fadila Novalića i federalnog ministra energetike Nermina Džindića (SBB).

Dio pisma upućen nadležnim

#BiH