Članak

KAD POLITIKA PRSTE UMIJEŠA Istražitelji SIPA-e nagrađeni, a Tužilaštvo BiH četiri mjeseca bez optužnice za lažne diplome s privatnih univerziteta

Studenti se upisuju, nastavljaju se procesi akreditacije, a nijedan rukovodilac niti osumnjičeni nije u pritvoru iako je tog 21. februara privedeno 10. 

Piše: Amra Vrabac 

Nakon skoro četiri mjeseca od akcije Klaster koju je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao dio napora u borbi protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala, procesi na privatnim univerzitetima i visokim školama koji su bili meta pretresa odvijaju se sasvim normalno.

Studenti se upisuju, nastavljaju se procesi akreditacije, a nijedan rukovodilac niti osumnjičeni nije u pritvoru iako je tog 21. februara privedeno 10. 

Iz Tužilaštva BiH jučer smo dobili odgovor u kojoj fazi je ovaj predmet s obzirom da se do sada očekivala optužnica.  

“Predmet je u fazi istrage, vrši se prikupljanje dokaza i potrebna vještačenja, kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana”, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.

Kada je Tužilaštvo BiH 21. februara provelo akciju na više univerziteta u oba entiteta i Brčko disktriktu tada je sve djelovalo kao dobro pripremljena akcija sa prikupljenim dokazima:

“Aktivnosti se realizuju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH. Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu  visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, glasilo se saopćenje.

No, bez obzira na već provedene istražne radnje Tužilaštvo BiH sada prikuplja dokaze. Sve ukazuje na odugovlačenje predmeta pa čak i minimiziranje počinjenih krivičnih djela.

S druge strane istražitelji SIPA-e dobili su novčane nagrade zbog ove akcije iako im je prvobitno rečeno da nagrada neće biti jer su „zadokumentovali pogrešne univerzitete“.

U pretresima je tada pronađeno 450.000 KM za koje se opravdano sumnja da potiču od prodaje diploma.

Godinama su prikriveni istražioci SIPA-e prikupljali informacije na ovim univerzitetima pod krinkom studenata, a koji su za novčani iznos došli ne do jedne, ne do dvije, već tri univerzitetske diplome bez da su ikada prisustvovali predavanjima ili ispunjavali druge obaveze. Dakle, za samo nekoliko mjeseci istražioci su dobili tri različite diplome sa tri različita univerziteta. Novac za diplome dat je preko posrednika, a kroz nekoliko mjeseci dobili su diplome „na ruke“. Matične knjige su prepravljane naknadno kako bi se „retroaktivno prikazao upis studenata“. No, prateći trag novca jasno je da stvarnog upisa tih osoba nije bilo. 

Riječ je o privatnim univerzitetima u Brčkom, Banja Luci, Travniku, Mostaru. Oni su mahom 2020. i 2021. akreditovani, a u Komisijama su bili profesori od kojih će dva kasnije postati članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a jedan je čak i vlasnik dva univerziteta koji su predmet istrage. 

Ono što dodatno unosi problem je i postupanje Agencije za visoko obrazovanje Rs pa su tako nastavljeni postupci akreditacije univerziteta kao da istraga i ne postoji.

Ne može se ovaj slučaj posmatrati odvojeno od političkih procesa jer je među prvima nakon pretresa reagirao Milorad Dodik, predsjednik Rs-a.

On je pozvao da se provjere i svi drugi privatni univerziteti mahom u Širokom Brijegu, Mostaru, Travniku, ali i diplome uposlenih u institucijama BiH. Mnogi su napredovali, ostvarili velike plaće zahvaljujući ekspresnim diplomama. Ono što se još nameće kao pitanje je koliko je uposlenih iz institucija BiH bilo uključeno u proces nastave na ovim univerzitetima, a koliko na onim koji nisu obuhvaćeni ovom istragom. Upućeniji u ove prilike smatraju da je riječ o usmjerenoj akciji kako bi se neki univerziteti oslabili, a drugima povećao broj studenata.

Inače, proces provjera diploma zaposlenih u institucijama BiH nikada nije zaživio iako su se mnogi zahvaljujući upitnim diplomama obogatili od državnog budžeta.

U saopćenju od 3. marta iz Tužilaštva BiH su naveli da u ovom krivičnom predmetu nastavljaju planirane aktivnosti u saradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizovani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja.

Tužilaštvo BiH već godinama ne uspijeva dovršiti istragu o Američkom univerzitetu u BiH koji je godinama upisivao studente u Kantonu Sarajevo, organizirao ceremonije dodjele diploma a nikada nije imao dozvolu za rad u KS. Iako je osnovan u Tuzli, Ministarstvo obrazovanja TK 15 godina nije provelo nadzor nad ovim univerzitetom koji je od marta 2020. godine obustavio izvođenje nastave. Iako je njegov osnivač Denis Prcić u statusu osumnjičenog ni Tužilaštvo TK još uvijek nije podiglo optužnicu. Na gubitku su isključivo studenti koji su ostali i bez novca i bez diploma.

#BiH #