Članak

SKANDALOZNE IZJAVE KAJGANIĆA Polemika oko toga je li bio ili nije bio genocid nije negiranje i nije krivično djelo!

On je dodao je da je najveći broj prijava za negiranje genocida bio protiv Milorada Dodika. 

(Patria) - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić gostujući na RTRS pokušao je obesmisliti izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojim se zabranjuej negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

“Imamo situciju sada u javnosti da se smatra da je donesen novi zakon i da taj zakon zabranjuje samo negiranje genocida, da je svaka polemika oko toga je li negdje bio genocid ili nije bio genocid predstavlja krivično djelo. To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH", izjavio je Kajganić.

 

“Imamo situciju sada u javnosti da se smatra da je donesen novi zakon i da taj zakon ZABRANJUJE SAMO NEGIRANJE GENOCIDAi da je SVAKA POLEMIKA OKO TOGA DA LI JE NEGDJE BIO GENOCID ILI NIJE BIO GENOCID predstavlja krivično djelo. TO NIJE U SKLADU SA KRIVIČNIM ZAKONOM BiH”, izjavio… pic.twitter.com/EVU78Uacjx

— Istraga.ba (@IstragaB) April 13, 2023

On je dodao je da je najveći broj prijava za negiranje genocida bio protiv Milorada Dodika. 

“U značajnom broju tih predmeta mi smo donijeli tužilačke odluke i one su do sada sve bile negativne i tužioci su objasnili iz kojih razloga su donijeli te negativne odluke”, izjavio je Kajganić. 

Govoreći o državnoj imovini odnosno odluci Ustavnog suda BiH, glavni državni tužilac je kazao da Ustavni sud nije zabranio bilo kakve aktivnosti. 

"Ustavni sud je donio privremenu mjeru i suspendovao primjenu navedenog Zakona dok ne odluči u meritumu da li je zakon u skladu sa Ustavom ili nije. Međutim, Ustavni sud nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti i ako Ustavni sud bude zabranio, i ako donese rješenje i dostavi Tužilaštvu da je nekom zabranio određene aktivnosti, i taj neko bez obzira na takvu mjeru se ogluši o odluku Ustavnog suda, Tužilaštvo će reagovati i po službenoj dužnosti, ako dobije takvo rješenje Ustavnog suda. Do sada ga nismo dobili", naveo je Kajganić.

#BiH