Članak

LAŽ JE SRPSKI, A MANIPULACIJA AMERIČKI PROIZVOD Murphy od Dodika ne vidi istinu, umjesto četiri vidi osam godina blokade FBiH!

Zato Evropska unija nije ni složila se s odlukama Schmidta 2. oktobra, ali on ipak sluša administraciju SAD-a.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Tenzije između Milorada Dodika i Ambasade SAD su dostigle vrhunac. Tolike da u 24 sata imamo po nekoliko saopćenja s obje strane. Zamislite velika Amerika, prva sila svijeta u kaljuži Milorada Dodika iz Laktaša. 

Zvuči nevjerovatno, ali postoji logičko objašnjenje zašto je Ambasada SAD-a od vrlo utjecajne zemlje u Bosni i Hercegovini došla na nivo 'opozicione stranke Dodika'!?

Administracija koja prati ambasadora Michaela Murphyja gubi kredibilitet i nastupi samog ambasadora počinju ličiti na one Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora, koji u javnosti izazove veliku pažnju, ali ona nikako nije dobronamjerna i svrsishodna.

Murphy polako gubi kredibilitet, jednako kao i Christian Schmidt koji je 2. oktobra u Bosnu i Hercegovinu, a uz punu podršku administracije SAD-a, uveo novu dimenziju napetosti i manipulacija i ne zna se ko se od njih dvojice više služi istim. Cilj je jedan, predstaviti SDA kao kočničare procesa u uspostavi Vlade FBiH, Bošnjake doživjeti kao najkancerogeniji dio društva...

Posljednja takva manipulacija, u kojoj se nije jasno očitovao ko blokira procese iskazao je upravo Murphy koji je za američke medije izjavio da Vlada FBiH nije imenovana OSAM godina!?

Prosto je nevjerovatno da ambasador ne zna koji to period nije imenovana Vlada i da je to četiri, a ne osam godina, pa se to može shvatiti samo kao manipulacija. Pri tome nije jasno artikulirao da HDZ koči te procese, a sada se predstavlja da je SDA kriva i za taj period. I malo im je četiri godine, pa spominju osam!

"BiH su potrebne funkcionalne i odgovorne vlasti na svim nivoima, uključujući i Federaciju gdje vlada nije formirana osam godina. To je užasno i loše za demokratiju i ekonomske mogućnosti i mora se promijeniti“, kazao je Murphy.

Ova laž ide u prilog isključivo strankama trojke, ali i samom HDZ BiH, koji i jeste vlast i sada na nivou Federacije, a koji je upravo kočio procese posljednje četiri godine. Iako imaju sve pozicije, pa i više nego im treba miljenici stranih faktora HDZ BiH želi i onu jednu, na čijem putu im stoje građani BiH, koji su opet izabrali Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Izjave Murphyja da smatra da ljudi koji blokiraju formiranje vlasti, trebaju otkloniti tu blokadu i da rade to zbog svojih uskih, političkih i stranačkih interesa koji nemaju nikakve veze s građanima koji žive u FBiH, bila bi kredibilna ako bi je kazao za HDZ BiH.

Ali on to neće učiniti, jer mu neukaljani HDZ treba za američku javnost, a Fadil Novalić kao sinonim za loše!? Iako je Vlada Federacije u 'tehničkom mandatu' radila je u punom kapacitetu, iznijela koronu, poplave, zemljotrese, smanjila vanjski dug, povećala penzije i ostala bolji dio BiH, administracija SAD-a sve vidi pogrešno. Upravo zato je vidljiva manipulacija u kojoj se javnost obmanjuje čak i brojem godina.

Jer, zamislite kada jedan prosječni Amerikanac pročita da u nekoj zemlji osam godina od izbora nije uspjela uspostaviti vlast!

Želi Murphy da nas nauči šta je i probosansko ponašanje, pa kaže sve gore navedeno to nije!

„Visoki predstavnik je bio jasan kada je rekao da se nada da će stranke uraditi nešto u narednim sedmicama"”, kazao je Murphy.

I nigdje u intervjuu nije spomenuo da ima mali problem u toj uspostavi vlasti, a zove se USTAV FBiH!

I laž da SAD ne formira vlasti i ne bira ministre, pala je vodu kada je i sam Elmedin Konaković kazao da je sa jednog sastanka nazvao ambasadora koji je dao savjete kako dalje.

Možda pojedinačno i ne biraju imena, ali stranke koalicije svakako da. Zato im Dodik i 'stoji na duši', jer su stranke šestorke na državnom nivou umjesto opozicije otišle u smrtni zagrljaj sa SNSD-om. Još im pride poklonile kontrolni paket u tom 'nesretnom' Domu naroda. I priča i SDA je učinila isto je vid manipulacije, jer stranke okupljene oko SDP-a obećavale su sve drugačije.

A, ostalo sve isto, samo što je još gore. Gore je na način da vlast uspostavljaju stranci, koji se, pak svađaju s onima koje su i doveli na vlast, a sve kao privid da su za Bosnu i Hercegovinu. Možda i jesu, ali manipulacijama i njenom podjelom ne ogleda se podrška, već konkretnim djelovanjima. Konkretno su za sada samo donijeli velike probleme, a sudeći po ranijim djelovanjima, ti problemi će se i nastaviti, posebno ako Schmidt ipak djeluje privremeno, ne uvaži volju Refika Lende i odvede BiH u smjer koji nikako nije evropski!

Zato se Evropska unija nije ni složila s odlukama Schmidta 2. oktobra, ali on ipak sluša administraciju SAD-a. Neće nam pomoći da imamo sistem kakav imaju sve demokratske uređene zemlje, jer će i dalje slijediti stavove susjednih zemalja koje su i dalje izražene u teritorijalnim aspiracijama prema BiH.
 

#BiH #AmbasadaSAD #AminaČorboZećo #ChristianSchmidt #MichaelMurphy