Članak

Zavod KROG iz Slovenije već 11. godinu pruža bh. djeci ljetovanje na slovenskoj obali

BH djeca će imati priliku družiti se s slovenskom djecom iz Osnovne škole Anton Ukmar Koper gdje će se zajedno kroz program pokloniti 11. julu Europskom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Delegacija Zavoda “Krog” iz Kopra (Slovenija) ovih dana posjetila je 20 socijalno ugrožene djece i djece bez jednog roditelja iz Konjević Polja, Bratunca, Milića, Nove Kasabe, Kamenice, Križevića, Osat i okoline, koji će u organizaciji Zavoda Krog u saradnji s MuslimAid BiH od 12. do 19. juna ljetovati na slovenskoj obali i posjetiti Ljubljanu u okviru tradicionalnog humanitarnog projekta “Pokloni osmjeh” kojeg podržava ABDS d.o.o. Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

U hotelu  “Aqupark Žusterna” u Kopru djeca će boravit prvih šest dana, a dva dana će provesti u Ljubljani, gdje će posjetiti predsjednika Slovenije, Zološki vrt, međunarodnu izložbu “1001 izum”, kinopredstave, Ministarstvo za vanjske poslove Slovenije… Na obali djeca će imati priliku vidjeti slovensko obalu putem vožnje brodom, upoznati morski svijet u Akvariju Piran, igrati bowling, naučiti plivati, zabavljati se na koncertu Parni valjak u organizaciji Radio Capris, vidjeti gradove Izola, Piran, Koper, Portorož isl.

BH djeca će imati priliku družiti se s slovenskom djecom iz Osnovne škole Anton Ukmar Koper gdje će se zajedno kroz program pokloniti 11. julu Europskom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

U okviru posjete BiH delegacija Zavoda “Krog” susrela se i s ambasadorom Slovenije u BiH Iztokom Grmekom i informirala ga o realizaciji spomenutog projekta te ostalih aktivnosti vezano za BiH.

- Ambasador Slovenije podržao je njihove aktivnosti i ponudio saradnju u vezi s tim - kaže Emina Hadžić.

Zavod “Krog” provodi rehabilitaciju socijalno ugrožene osnovnoškolske djece i ostale humanitarne aktivnosti za djecu iz Slovenije i jugoistočne Evrope. Do sada u program je bilo uključeno preko 800 djece. Među finansijerima tog projekta do 2012.  bila je i Vlada Republike Slovenije putem Ministarstva vanjskih poslova.

Projekt “Pokloni osmijeh” realizira se od 2004., a cilj je povećati stepen tolerancije, samopouzdanja i vlastite vrijednosti kod djece, uspostaviti socijalnu uključenost, povezanost između djece, poboljšati njihovo psihosocijalno stanje, osposobiti učitelje i stručne saradnike iz BiH za rad s djecom na interaktivan način, ali i korisnicima tog projekta omogućiti da upoznaju dio Slovenije i njezinu kulturu.

#BiH