Članak

Čoviću dovoljno što je Vukoja Hrvat, ali karijerom nije ni blizu Mate Tadića

No, o kompentencijama Vukoje dalo bi se raspravljati.

(Patria) - Nakon odlaska ustavnog sudije Mate Tadića u penziju, ostala je upražnjena jedna pozicija u tom sudu. Prvi na listi koji bi trebao popuniti to mjesto je Marin Vukoja. Za predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića je dovoljno što je Vukoja Hrvat jer mijenja Hrvata.

"Ko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Ko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u US i to treba ostati tako", kazao je Čović prošle sedmice.

No, o kompentencijama Vukoje dalo bi se raspravljati.

Prema biografiji koja je objavljena na Ustavnom sudu BiH Mato Tadić je profesionalnu karijeru započeo u Osnovnom javnom tužilaštvu Brčko, gdje je nakon položenog pravosudnog ispita 1978. godine obavljao dužnost zamjenika, a potom javnog tužioca. Od 1991. godine bio je zamjenik republičkog javnog tužioca BiH u Sarajevu. Početkom 1994. godine, nakon Vašingtonskog sporazuma kojim je uspostavljena Federacija Bosne i Hercegovine, imenovan je za ministra pravde u Vladi Republike i Federacije BiH. Od 1996. godine do kraja 1998. godine bio je ministar pravde Federacije BiH. Od 1999. godine obavljao je dužnost člana (sudije) Doma za ljudska prava za BiH, a od 2003. godine bio je i potpredsjednik Doma za ljudska prava za BiH i predsjednik drugog Vijeća Doma za ljudska prava za BiH. Objavio je više stručnih radova na temu krivičnog i ustavnoga prava, uprave i lokalne samouprave, te Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Također je recenzent, autor i koautor više stručnih knjiga i publikacija. Dugogodišnji je član/predsjednik i ispitivač u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Predavač je u organizaciji OKO (Odsjek kaznene odbrane) i u OSCE-u za Bosnu i Hercegovinu. Kao pravni ekspert sudjelovao je na mnogim međunarodnim konferencijama o Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH, između ostalih i na konferenciji održanoj u Daytonu. Učesnik je velikog broja domaćih i međunarodnih konferencija o ustavnom pravu i ulozi Ustavnog suda u zaštiti ustavnih i ljudskih prava, te vladavini prava.

Za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izabran je u maju 2002. a na dužnost je stupio u maju 2003. godine prilikom konstituiranja Ustavnog suda. Tadić je tada imao 51 godinu. Punih 19 godina proveo je u Ustavnom sudu BiH.

Bio je predsjednik Ustavnog suda BiH do 2006. godine. U periodu od 2015. do 2021. godine obavljao je dužnost potpredsjednika Ustavnog suda BiH. Dužnost predsjednika Ustavnog suda preuzeo je ponovo u junu 2021. godine. Mandat u Ustavnom sudu prestao mu je u augustu 2022. godine.

Biografija Marina Vukoje je neuporediva sa sudijom Tadićem.

Vukoja je rođen 1973. godine. Završio je Pravni fakultet u Mostaru 1998. godine. Prvi posao mu je stručni saradnik u Stručnoj službi Zapadnohercegovačkog kantona, pa je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe ZHK, sekretar Vlade ZHK, te sekretar Doma naroda PS BiH. Trenutno je sekretar Predstavničkog doma PS BiH.

Tek 2007. godine je položio pravosudni ispit, a 2010. advokatski ispit.

U njegovoj biografiji nema upisan ni dan radnog staža u pravosuđu, a trebao bi odlučivati o najsloženijim pitanjima i usklađenosti sa Ustavom BiH. 

#BiH