Članak

Sporazum iz Pekinga: Saudijska Arabija i Iran obnavljaju diplomatske odnose

Odluka o ponovnom uspostavljanju odnosa, koje su prekinuli 2016. godine, uslijedila je nakon razgovora koji su održani od 6. do 10. marta u Pekingu.

(Patria) - Saudijska Arabija i Iran složili su se da ponovo uspostave diplomatske odnose, ponovo otvore ambasade i razmijene ambasadore u roku od dva mjeseca, prenose arapski i iranski mediji.

Odluka o ponovnom uspostavljanju odnosa, koje su prekinuli 2016. godine, uslijedila je nakon razgovora koji su održani od 6. do 10. marta u Pekingu, kaže se u trilateralnom saopštenju Saudijske Arabije, Irana i Kine.

„Saudijska Arabija i Iran saglasni su da poštuju državni suverenitet i ne miješaju se u unutrašnja pitanja“, navodi se u saopštenju, dodajući da će se ministri vanjskih poslova dvije zemlje uskoro sastati kako bi dogovorili razmjenu izaslanika i razgovarali o načinima za jačanje veza.

Rijad i Teheran su se također dogovorili da aktiviraju sporazum o sigurnosnoj saradnji potpisan 2001. i trgovinski, ekonomski i investicijski sporazum potpisan 1998. godine. Predsjednik Xi Jinping pokrenuo je inicijativu da bude domaćin i sponzor razgovora između delegacija iz Irana i Saudijske Arabije kako bi se sporovi riješili dijalogom i diplomatijom.

#Svijet