Članak

Komisija sutra o diplomi Sebije Izetbegović: Ima li uslova za poništavanje diplome i oduzimanje akademskih zvanja

Izetbegović je dva puta odbila da se izjasni na okolnosti provjere vjerodostojnosti njene diplome.

(Patria) - Komisija za analizu prikupljene dokumentacije u okviru provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij prof.dr. Sebije Izetbegović sutra će održati sjednicu, na kojoj će se upoznati sa svim do sada prikupljenim podacima i dokumentacijom u ovom slučaju. Izvjestilac bi trebao biti predsjednik Komisije dekan Stomatološkog fakulteta UNSA Muhamed Ajanović.

U toj dokumentaciji je i nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenom inpekcijskom nadzoru na Medicinskom fakultetu u vezi postidiplomskog i doktorskog studija Sebije Izetbegović, prikupljena dokumentacija putem međunarodne pravne pomoći sa Sveučilišta u Zagrebu gdje je Izetbegović u akademskoj 1992/1993 upisala postdiplomski studij. Prema dokumentaciji koja je došla iz Hrvatske, nema dokaza da je polagala ispite niti je okončala upisani studij niti su mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa.

Iako je zaključkom Senata UNSA formirana ad hoc komisija na Medicinskom fakultetu koja je imala zadatak da provjeri dokumentaciju o postdiplomskom studiju, pribavi pisano izjašnjenje Sebije Izetbegović i dostavi izvještaj Senatu, ni taj postupak nije dao odgovore na brojna pitanja.

Ponovo je izvršen inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu, te je zatečena neuredna dokumentacija u dosijeu prof. Izetbegović ali i u matičnim knjigama Medicinskog fakulteta.

Iako je inspekcija tražila da se prilikom nadzora predoči inspektoru zahtjev Sebije Izetbegović za nastavak studija na Medicinskom, u dosijeu nije bilo zahtjeva već samo kopija indeksa iz Zagreba.

Ono što je poznato je da u dosijeu Izetbegović se nalaze dva papira ispisana u rukopisu (nazivi predmeta i ocjene), a koji bi trebali predstavljati „dokument o priznavanju ispita“. Na tim papirima se nalazi samo pečat Medicinskog fakulteta UNSA u koji je Patria imala ranije uvid i koje je objavila. Nije poznato ni ko je sačinio taj „rukopisni dokument“ niti kako je na osnovu njega Izetbegović dobila uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju. 

Ono što je ranije saopćeno je da nema dokaza da je Izetbegović uopšte podigla diplomu, a koja joj je trebala za prijave na konkurse pa i za doktorski studij. 

Iako je Senat UNSA ponovo 18.01.2023. godine zatražio da se u roku od 30 dana izjasni Sebija Izetbegović na okolnosti provjera vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu – Medicinskom fakultetu te da dostavi nedostajuću dokumentaciju, na adresu Rektorata stiglo je krajem januara pismo advokatskog društva koje zastupa prof. Izetbegović.

U tom obraćanju Advokatsko društvo Ademović, Nožica i partneri osporavaju nadležnost Senata Univerziteta u Sarajevu za donošenje predmetnog zaključka, te se navodi da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima sva dokumentacija se treba tražiti od Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji je u obavezi da istu čuva.

Nakon analize dokumentacije i svih činjenica koje su dostupne Komisiji članovi Komisije će se pojedinačno odrediti te usaglasiti da li su ispunjeni uslovi za primjenu člana 77. Zakona o visokom obrazovanju KS (Poništavanje i oglašavanje diplome nevažećom) kao i za oduzimanje svih akademskih zvanja:

„(1) Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove,

(2) Oglašavanje nevažećom diplome, dodatka diplomi i uvjerenja o stečenom zvanju objavljuje se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

(3) Ukoliko diploma, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju sadrže grešku u imenu, broju, pisanju, kao i druge formalne netačnosti, ispravka se vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje opći upravni postupak.

#BiH