Članak

Hoće li SDP BiH ponovo voditi KS nakon 11 godina?

Nije ostalo još puno vremena za odluku o prvom čovjeku KS, ali je sigurno da će SDP tražiti sve što im po izbornom rezultatu pripada. 

Piše: Amra Vrabac


„U nastavku razgovora između osmorke postavit ćemo se prema rezultatu koji smo osvojili“, kazao je ove sedmice Adnan Šteta, čelnik Kantonalne organizacije SDP Sarajevo.

Bila je ovo reakcija na posljednja dešavanja unutar osmorke i izbor državnih delegata. Iako je SDP najjača politička partija u ovom bloku i po rezultatu i po broju zastupnika, spletom okolnosti ostali su bez ijednog državnog delegata. Za stranku koja ima pet državnih zastupnika i participira u Vijeću ministara BiH, a nema delegata u Domu naroda PS BiH to je vrlo nezahvalna situacija.

Nakon održanih sastanaka predsjednika SDP-a Nermina Nikšića sa čelnicima sedam stranaka okupljenih u osmorku, postalo je jasno da će SDP promijeniti svoj odnos.

Odrazit će se to i na formiranje kantonalnih vlada, posebno u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom kantonu i Tuzlanskom. Kantonalne organizacije dobile su zeleno svjetlo za pregovore sa svim političkim strankama kako bi se formirala čvrsta vlast.

Upravo zbog formiranja vlasti na višim nivoima, SDP je zapostavio Kanton Sarajevo. Kao stranka koja je u odnosu na 2018. godinu značajno popravila svoj rezultat i došla do šest zastupnika, a računajući i ukupni izborni rezultat ima apsolutno pravo da vodi procese, naročito nakon debakla sa izborom državnih delegata. Očekivanje je to i same partije u kojoj prevladava mišljenje da SDP više ne treba popuštati pozicije „zbog mira u kući“.  

Šteta je gostujući u programu TVSA nakon sastanka Nikšića i sedmorke kazao da bi nova Vlada KS trebala biti imenovana do konačnog prijedloga Budžeta KS, a što bi se moglo dogoditi u prvoj dekadi marta. Dosadašnji premijer Edin Forto izabran je za državnog ministra, pa je KS ostao sa v.d. premijera KS Darjom Softić-Kadenić iz Naše stranke. Iako Naša stranka ima lošiji rezultat od SDP-a i NIP-a, prednost u predlaganju premijera daje se Našoj stranci ali je to važilo samo u slučaju da to bude Forto. U sadašnjoj postavci Naša stranka bi trebala imati pravo kao treća stranka da predlaže. Ukoliko NIP nije zainteresiran, a čini se da nije barem prema tvrdnji predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koji je također ministar u Vijeću ministara BiH, onda bi SDP trebao imati puno pravo dati svoj prijedlog za premijera.

SDP više pokret Za nove generacije ne smatra partnerom, iako je Damir Marjanović kao jedini zastupnik ZNG-a uz pomoć glasova NIP-a i SDP-a iz Skupštine KS ušao u Dom naroda Parlamenta FBiH. No, nakon izbora državnih delegata gdje je prošao kandidat ZNG-a iz SDP-a su zauzeli jasan stav. 

Kao potencijalni partner trojke ostaje Stranka za BiH, ali ne treba isključiti ni mogućnost da to budu DF i SDA.

SDP, NIP i Naša stranka imaju 18 ruku u Skupštini KS što je neophodna ali tijesna većina. Zbog odnosa na višim nivoima nejasno je da li će se Stranka za BiH odlučiti ući u vlast.

Šteta je potvrdio da gledajući izborni rezultat SDP ima pravo na poziciju premijera, a moguće je da će upravo on biti kandidat. Poručio je da ne bježi od odgovornosti, a iako su ga mnogi osporavali u mandatu ministra saobraćaja, ne treba zaboraviti na započete projekte.

Rekonstrukcija tramvajske pruge izazivala je brojne polemike, a nakon što je završen prvi dio od Ilidže do Čengić Vile i najglasniji kritičari su utihnuli. Nastavljeni su radovi na drugoj dionici od Čengić Vile do Marijin Dvora, a sve je bliže dan potpisivanja ugovora za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Šteta priznaje da i dalje ima problema u javnom gradskom saobraćaju, ali da se intenzivno radi na nabavci vozila, tramvaja, uvođenju linija kojih nije bilo godinama kako bi građani imali bolji prijevoz.  

Posljednji put SDP je imao premijera KS 2011. godine Fikreta Musića, a do smjene Vlade je došlo u septembru 2012. godine. Od tada SDP nikada više nije vodio KS.

Na Općim izborima 2010. godine SDP je bio apsolutno pobjednička stranka, u Kantonu Sarajevo su imali 50.387 glasova. U naredna dva ciklusa imali su značajan pad glasova, da bi 2022. godine osvojili 33.816 glasova što ih je pozicioniralo na treće mjesto.

Nije ostalo još puno vremena za odluku o prvom čovjeku KS, ali je sigurno da će SDP tražiti sve što im po izbornom rezultatu pripada. 

#BiH