Članak

Šta su kazali uhapšeni: Napad nije bio nacionalno motiviran, već su željeli zaplijeniti zastavu, neki uhapšeni imaju ista krivična djela od ranije

Neki od uhapšenih i ranije su poznati po napadu na druge navijače.

(Patria) - Deset uhapšenih koji se sumnjiče za napad na grupu Beograđana u sarajevskom naselju Ilidža saslušavaju se u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kako saznaje Patria saslušani tvrde da napad nije bio nacionalno motiviran, već su samo htjeli zaplijeniti zastavu kao trofej.

Inače dvojica od deset uhapšenih već su evidentirani za isto krivično djelo, kada su prije izvjesnog vremena napadom na jednog maloljetnika oteli navijačku traku.

Neki od uhapšenih i ranije su poznati po napadu na druge navijače.

Inače, danas se oglasio i organizator turnira gdje je istaknuto da su huligani mislili da napadaju navijače Crvene Zvezde.

"Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda", pojašnjavaju organizatori.

Prema saznanjima organizatora zastava FK Zvezdara je huligane zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane.

Saznajemo, također da je roditelj od jednog uhapšenog kazao da su nakon nemilog događaja u hotelu roditelji dječaka iz Zvezdare krenuli za napadačima i da su ih također tukli.  

Podsjetimo, u subotu je grupa huligana u poslijepodnevnim satima upala u jedan hotel na Ilidži gdje su bili smješteni roditelji dječaka iz Beograda koji su učestvovali na sportskom takmičenju. Tom prilikom jednom Beograđaninu su nanesene lakše povrede oštrim predmetom.

Cijeli događaj kasnije je poprimio političke konotacije, što su iskoristili mediji u Srbiji da sve prikažu kao mržnju prema Srbima.

#BiH