Članak

BIRA RUKOVODSTVO OSA-e Koga će Krišto imenovati u Izvršni odbor, zamjenike ili neke druge ministre?

Uz Krišto će u Izvršni odbor još dva ministra, jedan iz reda Bošnjaka, a jedan iz reda Srba.

(Patria) - Jedno od prvih imenovanja novog Vijeća ministara BiH koje će činiti HDZ, SNSD i stranke osmorke bit će novo rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. No, za to nije samo dovoljno imenovanje Vijeća ministara BiH, već i formiranje Izvršnog odbora i Komisije za nadzor nad radom OSA-e. 

U jednoj od tačaka sporazuma ovih stranaka navodi se da će biti izvršena reforma bezbjednosno-obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cijelosti onemogućila zlupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe. U sporazumu nije pojašnjeno kako će to učiniti i da li će biti potrebno mijenjati Zakon o OSA-i.   

Pitanje imenovanja čelnika OSA-e stvar je politike priznao to neko ili ne, s tim da kandidati ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Jedan od prvih zadataka predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja bi trebala biti potvrđena do kraja decembra, bit će imenovanje Izvršnog odbora koji učestvuje u imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora OSA-e.

Inače, Zakonom o OSA-i jasno su propisane nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a jedna od njih je i imenovanje Izvršnog odbora.

„U sastav Izvršnog odbora, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, ulaze dva zamjenika predsjedavajućeg, ili dva ministra iz Vijeća ministara, tako da sastav Izvršnog odbora u svakom slučaju odražava zastupljenost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine“, navodi se u Zakonu o OSA-i.

Uz Krišto će u Izvršni odbor još dva ministra, jedan iz reda Bošnjaka, a jedan iz reda Srba. Bez obzira ko budu zamjenici Krišto, ona se može odlučiti da u Izvršni odbor imenuje bilo koja druga dva ministra. U tom smislu Elmedin Konaković je kandidat za jedno mjesto u Izvršnom odboru kao jedan od ministara u Vijeću ministara BiH.

No, imenovanje čelnika OSA-e sačekat će formiranje Sigurnosno-obavještajne komisije Parlamentarne skupštine BiH, a članovi se biraju iz oba doma PS BiH. Predstavnički dom PS BiH već je konstituisan, dok Dom naroda još uvijek nije, jer nije još završen ni proces izbora delegata. Komisija ima (12) članova po šest iz svakog doma. Kandidati koji su predloženi za članstvo u Komisiji prolaze sigurnosnu provjeru koju vrši Agencija. Na čelu Komisije nalazi se predsjedavajući koji je izabran iz reda članova Komisije i on mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije. Članovi Komisije se kandiduju u skladu sa principom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkomu domu. U Komisiji su zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

Komisija održava rasprave o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Agencije i daje mišljenja o tom imenovanju.

Član 25. Zakona o OSA-i precizira:

Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem.

#BiH