(Patria) - Oznake na hrani pomažu vam u donošenju sigurnih odluka uz istovremeno smanjenje rasipanja hrane. Presudno je razumjeti razliku između oznake “upotrijebiti do” i oznake “najbolje upotrijebiti do”.
Agencija za sigurnost hrane BiH objavila je podatak da Europska komisija procjenjuje da je do 10 % od 88 miliona tona otpada od hrane, koji svake godine nastaje u EU, povezano s označavanjem datuma na prehrambenim proizvodima.
Šta znači oznaka „upotrijebiti do”?
Oznaka “upotrijebiti do” odnosi se, prije svega, na sigurnost hrane. Hrana s tom oznakom (svježe meso, riba, salate spremne za jelo i mliječni proizvodi) ne smije se jesti nakon datuma koji slijedi nakon te oznake, čak i ako dobro izgleda ili miriše, jer bi vam mogle naškoditi štetne bakterije koje ne možete vidjeti ili namirisati.
Za sigurnu upotrebu hrane prije datuma “upotrijebiti do” pridržavajte se uputa za čuvanje, kao što je čuvanje na temperaturi nižoj od 5 °C. Hranu ujedno možete skuhati prije tog datuma, što vam daje dodatno vrijeme – možete je pojesti u roku od 48 sati, ako je čuvate u frižideru ili je možete zamrznuti i konzumirati kasnije. Kako ne bi došlo do zabune, nemojte zaboraviti naznačiti datum zamrzavanja na zamrznutim proizvodima.
Šta znači oznaka „najbolje upotrijebiti do”?
Oznaka “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitet hrane. Nakon tog datuma hrana je i dalje sigurna za konzumaciju, ako se pravilno čuva, ali može izgubiti nešto svog okusa, teksture ili svježine. Ta se oznaka često može naći na hrani s dužim rokom trajanja (tjestenina, riža, konzerve, zamrznuta hrana i grickalice).
Kod takve hrane možete koristiti svoja osjetila – izgled, miris ili okus – kako biste provjerili je li još uvijek dobra za jelo. Međutim, to ne vrijedi za hranu označenu datumom “upotrijebiti do”, jer štetne bakterije mogu biti prisutne, čak i ako se hrana čini prikladnom za konzumaciju.
„Označavanje datuma na hrani temelji se na naučnim spoznajama. Pružanje jasnih i tačnih informacija na ambalaži, uz bolje razumijevanje označavanja datuma, pomaže garantovati sigurnost hrane i ujedno smanjiti rasipanje hrane širom EU,“ objašnjava Michaela Hempen, mikrobiolog u EFSA-i.
Zašto je važno razumjeti oznake datuma?
Nerazumijevanje oznaka datuma pridonosi rasipanju hrane. Ako znate razliku, možete učinkovitije planirati obroke, pravilno čuvati hranu i bolje odlučivati o tome šta sačuvati, a šta ne.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je izradila Smjernice za sigurnost hrane u odnosu na rokove trajanja, koje su namijenjene svim potrošačima hrane i svima onima koji žele donirati hranu. Cilj je dati informacije o sigurnosti hrane u odnosu na rokove trajanja, ukazati na ključne postupke pri zaprimanju, skladištenju i prosljeđivanju hrane te dati praktične savjete kako bi se osigurala sigurnost hrane i smanjio otpad od hrane.