Članak

A PLAĆAMO VIŠE

TRGOVAČKI TRIKOVI Cijene rastu, a gramaža i količina sve manja

(Patria) - Koliko često kad uzimate svoj omiljeni prehrambeni ili neki drugi artikal za domaćinstvo na koji ste se navikli, pogledate cijenu, ali ne i gramažu ili količinu.

Iako je trend smanjenja gramaže počeo već godinama unazad, sve je veći broj proizvoda čija cijena raste, a sve je manja količina ili gramaža.

Takav slučaj je sa deterdžentom za veš jednog proizvođača iz regije. Za tri kilograma tog praška za veš trebalo je platiti oko 11 KM. Cijena istog deterdženta je prije nekoliko godina iznosila 6,95 KM. No, sada je cijena uvećana, a oznaka na kesi je 2,7 kg.

Na društvenim mrežama povela se rasprava o prevarama kupaca. Pa su tako korisnici mreža dijelili svoja iskustva. Jedni su primijetili smanjenje količine instant kafe, drugi smanjenje gramaže zaleđenog povrća. Čokolade od 100 grama sada postaju misaona imenica, dok je cijena sve veća. Na globalnom tržištu porasla je cijena kafe i čokolade, pa su česte objave o cijenama čokolade. Za 100 grama čokolade trebate izdvojiti od 2,40 KM do 3,60 KM, ovisno o proizvođaču. Nešto niža cijena je ako je čokolada na akciji. Može se reći da čokolada postaje luksuz u doba inflacije.

Do promjene je došlo i pakovanjima određenih lijekova, pa je količina smanjena.

Dakle, u vremenu poskupljenja za vlastiti novac dobijamo sve manje količine voća, povrća, mesa...

Stoga i ne čudi, da danas mnogi od nas kupovinu obavljaju na "komad", barem ako je riječ o voću i povrću čije cijene rastu iz dana u dan.

#Aktuelno #inflacija #kupovina #proizvodi