Članak

OBJAVLJEN FOTOMOZAIK

Teleskop Euclid u misiji mapiranja neba, cilj je izraditi Google Earth svemira s milijardama galaksija

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je fotomozaik dalekih galaksija, što je mali dio posla koji svemirski teleskop Euclid obavlja dok mapira otprilike trećinu neba izvan Mliječnog puta.

(Patria) - Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je fotomozaik dalekih galaksija, što je mali dio posla koji svemirski teleskop Euclid obavlja dok mapira otprilike trećinu neba izvan Mliječnog puta.

Euclid je u misiji fotografisanja neba, mapiranja svemira izvan naše galaksije - Mliječnog puta. U svemir je lansiran prošle godine raketom SpaceX, prenosi HRT.

- Dakle, Euclid je svemirska misija, teleskop iz ESA-e, lansiran 1. jula prošle godine. Primarni mu je cilj kosmološki napraviti trodimenzionalnu kartu svemira, mapirati milijarde galaksija.



Želja nam je vidjeti kako je struktura evoluirala u vremenu, jer što dalje idete, gledate u prošlost. Tako ćemo se vratiti do 10 milijardi godina unazad - kaže ESA-in naučnik Bruno Altieri.

Fotografije pokrivaju dio južnog neba, prikazujući područje oko 500 puta veće od Mjeseca, gledano sa Zemlje.

- To je mozaik sastavljen od mnogo različitih pločica onoga gdje je teleskop bio usmjeren i posmatrao. Ovo pokriva samo oko 1% područja koje će Euclid pokriti do kraja svoje misije.

Čak i svi podaci koje smo mi već posmatrali samo su mali djelić toga - govori Seshadri Nadathur, profesor kosmologije na Univerzitetu u Portsmouthu, koji također radi na projektu Euclid.

Fotografije su snimane u periodu od dvije sedmice, a mozaik prikazuje oko 14 miliona galaksija.



Iako slike objavljene u javnosti nisu dovoljno visoke razlučivosti za naučni rad, ipak se mogu povećati 600 puta kako bi prikazale fascinantna svjetlucanja dalekih svjetova.

- Kada ih povećate, možete vidjeti klastere galaksija. Možete fantastično zumirati. Dakle, ovo je karta od više od 200 gigapiksela. A ono što želimo izgraditi pomalo je poput Google Eartha svemira, tako da bilo ko u budućnosti može pogledati svemir i vidjeti te milijarde galaksija koje ćemo mapirati - ističe Altieri.

Misija namjerava rasvijetliti dvije tajne svemira - tamnu materiju i tamnu energiju. Tamna tvar iskrivljuje svjetlost koja do nas putuje iz dalekih galaksija, ali naučnici ne razumiju u potpunosti kako to radi.

Smatra se da je tamna energija odgovorna za zbunjujući fenomen povezan sa svemirom koji se širi.

- Od kasnih 1990-ih znamo da se svemir ne samo širi, već da se širi sve brže. Ubrzava se s vremenom. A to je vrlo čudno ponašanje, mora biti uzrokovano nečim što se ne ponaša kao normalna materija i to zovemo "tamnom energijom".

Možemo identificirati neka njena svojstva, ali da bismo stvarno razumjeli šta je to i šta je pokreće, koja je fizika iza toga, moramo napraviti mnogo preciznija mjerenja i zatim razraditi stvari - je li to ponašanje konstantno s vremenom ili se mijenja. Evoluira li s vremenom - napominje Nadathur.

Euclid će u mapiranju neba provesti šest godina.

#magazin1 #svemir #GoogleEarth
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');