Članak

IMA LI PRAVO NA OTPREMNINU

Postoji li zaključak o kojem govori Konaković u slučaju Galić, Vijeće ministara BiH nije razmatralo pitanje penzije

(Patria) - Trakavica duža od tri mjeseca sa razrješenjem Zorana Galića, odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e, konačno je okončana na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

No, to nije bila ni smjena ni razrješenje koje je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH, već prijevremeno razrješenje po vlastitom zahtjevu koji je Galić uputio putem svog advokatskog tima.

S obzirom da je Zakon o SIPA-i jasan i previđa nekoliko razloga za razrješenje, a Nezavisni odbor nije postupio kako zakon nalaže već je Vijeću ministara BiH "predložio mogućnost smjene imajući u vidu i njegov zahtjev za prijevremenim razrješenjem". Na koncu, Vijeće ministara BiH ga je tako i razriješilo.

Ono što se ne podudara u cijeloj priči oko Zorana Galića, jesu različite informacije koje je plasirao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je kazao kako je Galiću "zaključkom Vijeća ministara BiH onemogućeno pravo za otpremninom ili nekim drugim beneficijama jer bjegunac kojeg traže organi gonjenja ne zaslužuje beneficije".

No, nešto kasnije, iz Vijeća ministara BiH medijima je upućeno zvanično saopćenje o tačkama sa sjednice.

"Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Rješenja o razrješenju Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, na osobni zahtjev, s 8. 7. 2024. godine.

Vijeće ministara BiH nije se upuštalo u razmatranje pitanja njegove mirovine, budući da ne postoje dokazi i činjenice da Zoran Galić ispunjava uvjete za mirovinu.

Vijeće ministara BiH poziva Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH da raspiše javni natječaj za popunu pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu", saopćeno je.

Dakle, o famoznom Konakovićevom zaključku kojim se onemogućava pravo na beneficije i otpremninu ni riječi u ovom saopćenju. A i bilo bi nerealno da su takav zaključak podržali ministri iz HDZ-a čiji je Galić kadar. Inače, i da postoji takav zaključak, on nikako ne može biti iznad Zakona i prava određenih zakonom. No, vrlo je moguće da će cijeli ovaj slučaj imati i svoj nastavak i da će Galić ipak podnijeti zahtjev za otpremninom.

Inače, Nezavisni odbor održat će sjednicu 30. oktobra, a moguće je da već na toj sjednici donesu odluku o raspisivanju konkursa za zamjenika direktora SIPA-e, s obzirom da više nema potrebe za provođenjem disciplinskog postupka.

Tužilaštvo BiH Galića tereti za zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH. On je izbjegao hapšenje 8. jila, te ilegalnim putem prešao u Hrvatsku. U istoj akciji "Kings" uhapšeno je nekoliko osoba.

#Aktuelno #ElmedinKonaković #Ministarstvosigurnosti #razrješenje #Vijećeministara #ZoranGalić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');