Članak

ŠEF KLUBA DF-a

Mešalić: Za generalnog revizora FBiH nudite nam kandidata za magistra i čovjeka bez iskustva koji je plagirao svoj CV

Federalni zastupnici na samom kraju današnjeg nastavka dvodnevnog zasjedanja Zastupničkog doma razmatrali su tačku dnevnog reda "Izbor i imenovanja", u okviru koje je i imenovanje generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH i njegovog za

(Patria) - Federalni zastupnici na samom kraju današnjeg nastavka dvodnevnog zasjedanja Zastupničkog doma razmatrali su tačku dnevnog reda "Izbor i imenovanja", u okviru koje je i imenovanje generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH i njegovog zamjenika.

Zajednička komisija oba doma Parlamenta FBiH nakon intervjua s kandidatima sačinila je rang-listu na kojoj je prvoplasirani Mirza Kudić - kandidat za generalnog revizora, a druga Nina Džidić - kandidatkinja za zamjenicu generalnog revizora.

Komisija je konačnu rang-listu uputila predsjednici FBiH Lidiji Bradara, koja je potom za generalnog revizora parlamentarcima predložila Kudića, a za njegovu zamjenicu Ninu Džidić.

Šef Kluba DF-a Mahir Mešalić u toku rasprave je kazao da je i Ambasada SAD-a imala primjedbu da su oba kandidata stranačka, odnosno da Kudić dolazi iz Naše stranke, a Džidić iz HDZ-a BiH. Problematizovao je i CV koji je Kudić dostavio Komisiji za izbor i imenovanje.

- Ovdje sam vidio mnogo manjkavosti. Ja ne znam gospodine Miokoviću, na koji način ste vi izabrali ovog Kudića? Čovjek nema revizorsko iskustvo.

U svom CV-iju je napisao da je bio koordinator za finansijsko upravljanje i kontrolu - to nije iskustvo. Dalje, dvije godine bio je pripravnik u stručnoj službi - ni to nije iskustvo.

Čovjek je u dokumentu koji prilaže napisao da je kandidat za magistra. Je li ovo moguće? Danas kandidat za magistra, sutra kandidat za pilota... Je li moguće da je ovo čovjek priložio i da je to, gospodine Miokoviću, prošlo tu vašu komisiju, i da ste ta imena i dokument dostavili - upitao je Mešalić.

Kao dokaz da je Kudić bio politički angažovan naveo je i njegov "profesionalni angažman" na funkciji predsjednika Nadzornog odbora Opće bolnice "Prim dr. Abulah Nakaš" od 2021. do danas.

- Sve je on to naveo pod radno iskustvo u reviziji. Ovaj čovjek je za ekonomiste, a vi njega hoćete za generalnog revizora, a imali ste puno boljih kandidata od njega.

On kao radno iskustvo stavlja da je od 2015. do 2021. bio predsjednik Komisije za javne nabavke. Ja sam sad, recimo, u komisiji za energetiku, i kažem da imam iskustvo u energetici, bio sam u komisiji četiri godine. I ovakvog čovjeka vi birate za generalnog revizora Federacije. Mora da se šalite. Ako ga vi imenujete večeras, onda definitivno urušavate tu instituciju - istakao je Mešalić.

Podsjeća da su u Našoj stranci govorili kako zagovaraju stručnost i kompetentnost, te ih pita zbog čega nisu mogli naći boljeg kandidata, iako na toj poziciji trebaju biti nestranački ljudi.

- Ali evo, kad ste krenuli u tom pravcu, makar ste mogli u stranci naći nekog boljeg, valjda od svojih 65 članova imate jednog da valja, da nije kandidat za magistra - rekao je Mešalić.

Pozvao je zastupnike iz Trojke da "ovakvog čovjeka ne imenuju za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH, jer zaista nije stručan za tu poziciju".

- O ovoj drugoj kandidatkinji ne bih da govorim i da ulazim u te familijarne stvari - je li kuma od predsjednika HDZ-a ili šta već, to ne želim. Ali gospodin Bošković to bolje zna pa bi nas možda on mogao bolje obavijestiti u kojem je ona srodstvu s gospodinom Čovićem.

Nekako smo od HDZ-a i navikli na takve vrste egzibicija, ali zaista da ponudite kandidata za magistra, to je vrh urušavanja institucija. Meni je žao što je to tako. Na vama je, ja glasati za ovo neću.

A oni koji će glasati nek se dobro zapitaju hoće li se sutra moći pogledati u ogledalo. Ovaj je čovjek svoj CV plagirao, jer je svoj rad u komisijama podveo pod radno iskustvo - dodaje Mešalić.

Odgovorio mu je predsjedavajući Zastupničkog doma Dragan Mioković, kazavši da je Komisija koja je radila ovaj izbor imala šest članova - četiri iz pozicije i dva iz opozicije. A u samom procesu u tehničkom smislu, dodao je Mioković, učestvovala su četiri stručna lica iz službi Zastupničkog i Doma naroda.

- Odgovorno tvrdim, svih 19 kandidata koji su pristupili intervjuu imalo je stoprocentno zadovoljene uslove propisane konkursom, koji je raspisan na osnovu Zakona o notarskoj službi - kazao je Mioković.

Replicirao mu je Mešalić riječima da je od tih 19 kandidata koji su se prijavili, od Kudića bolje njih 18.

- Pročitajte biografije tih ljudi, samo pročitajte. Osamnaest je bolje od ovog čovjeka, uključujući i ovu gospođu koju gospodin Bošković propagira.

I vi ste sad izabrali najgoreg od 19 kandidata. Možda bi vam bilo bolje da ste šutjeli i da nam niste ni otkrili da je bilo 19 kandidata, od kojih ste vi odabrali najgoreg - zaključio je u svojoj replici Miokoviću Mahir Mešalić.

#Aktuelno #DraganMioković #FederalniRevizori #MahirMešalić #politika
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');