Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Đonlagić: Trojka je popustila pred HDZ-om, opet

Trojka je popustila pred HDZ-om, opet - poručio je u današnjoj objavi na platformi X delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF).

(Patria) - Trojka je popustila pred HDZ-om, opet - poručio je u današnjoj objavi na platformi X delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF).

"Ne postoji nijedan politički stav koji su prethodno iznijeli javno, a da su taj isti stav onda izgurali do kraja.

Danima su nas uvjeravali kako oni ne žele da se Zoran Galić razriješi (zamjenik direktora SIPA), nego da je smjena jedino što će oni podržati.


Čak je jučer i na Zastupničkom domu PSBiH iz redova Trojke usvojena inicijativa da se Galić smijeni sa pozicije. Danas na Vijeću ministara BiH ipak glasaše za razrješenje. Kakvo razrješenje?

Ne, nije ga čak ni Vijeće ministara BiH razriješilo, nego su samo prihvatili Galićev vlastiti zahtjev da ga se razriješi zbog odlaska u penziju, i to od 8.7.2024.

Kažu usvojen je Zaključak kako neće biti isplaćena otpremnina?! Postavlja se pitanje da li je Zaključak formalno pravno iznad Zakona?

Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH propisuje da 'zaposleni u institucijama BiH ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije'.

U konačnici, moguće je da će Galić dobiti sve samo ako podnese zahtjev da to i traži", naveo je u objavi Đonlagić.

#Aktuelno #DženanĐonlagić #politika #trojka #ZoranGalić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');