Članak

NA POTEZU DOM NARODA

Federalni zastupnici izglasali: Trgovcima zabranjen rad nedjeljom i u dane praznika

Federalni zastupnici usvojili su večeras Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji, između ostalog, reguliše i pitanje neradne nedjelje. Na potezu su sada federalni delegati.

(Patria) - Federalni zastupnici usvojili su večeras Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji, između ostalog, reguliše i pitanje neradne nedjelje. Na potezu su sada federalni delegati.

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen s brojnim aktima EU, piše Faktor.ba.

Njim se, između ostalog, uređuju uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, te oblici trgovine, kao i način formiranja i isticanja cijena.

Zakonom je definisana zabrana rada trgovina i marketa nedjeljom, odnosno naznačeno je da nedjeljom i u dane praznika mogu raditi cvjećare, pekare, suvenirnice, objekti tradicionalnih i starih obrta.

Također je navedeno da se zabrana rada nedjeljom ne odnosi na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobuskih stanica, aerodroma, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijalizirane prodavnice vezane za prodaju na grobljima.

Zakonom se dodatno uređuju postupanja i obaveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom).

Uvodi se i savremena nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), a s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca.

Također, uređuje se trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine.

#Federalniparlament #Nedjelja #ParlamentFederacije #radnoVrijeme #ZastupničkiDom #Aktuelno
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');