Članak

DRŽAVNI ZASTUPNIK

Kešo: Trojka nipošto ne bi smjela pogodovati Dodiku u preuzimanju kontrole nad Komisijom za koncesije BiH

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo oglasio se danas na društvenim mrežama, poručivši da Trojka nipošto ne bi smjela pogodovati Miloradu Dodiku u preuzimanju kontrole nad Komisijom za koncesije BiH.

(Patria) - Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo oglasio se danas na društvenim mrežama, poručivši da Trojka nipošto ne bi smjela pogodovati Miloradu Dodiku u preuzimanju kontrole nad Komisijom za koncesije BiH.

"Ovih dana privodi se kraju konkursna procedura za imenovanje nove Komisije za koncesije BiH. Zbog političkih opstrukcija i blokada, te rada u tehničkom mandatu, rezultati rada ove Komisije praktično ne postoje. Iz entiteta Rs su u nekoliko navrata tražili i njeno ukidanje.

Ipak, riječ o vrlo bitnom regulatornom tijelu na nivou države, koja uz ostalo rješava i sporove entiteta s državom u vezi s državnom imovinom. Otuda su i blokade i zahtjevi iz entiteta Rs za ukidanje Komisije jasniji.

Međutim, konkurs za izbor sedam novih članova je raspisan i sve su prilike da će vlasti entiteta Rs, ako je već ne mogu ukinuti, pokušati ovu Komisiju staviti pod kontrolu.

Takve sumnje dodatno podgrijavaju i neka od imena koja se nalaze u konkurenciji za izbor tri člana iz entiteta Rs, tri iz entiteta FBiH i jednog iz Distrikta Brčko.

Prva odluka koja bi se trebala naći pred novoimenovanom Komisijom za koncesije je rješavanje spora između države BiH i entiteta Rs u vezi s izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela.

Kao što je poznato, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH još polovinom 2021. utvrdio da postoje pravne dileme u vezi s dodjelom koncesije za ovaj projekat, te naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Spor nije riješen, Komisija nije donijela odluku, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u Tužilaštvu BiH.

Spor će, dakle, rješavati nova Komisija, koju imenuje Vijeće ministara BiH a potvrđuje većinom glasova Parlamentarna skupština BiH.

Ukoliko kontrolu nad Komisijom bude imao Dodik, ne treba uopće sumnjati kakva će odluka o hidroelektrani Buk Bijela biti donesena i kakve će biti sve buduće odluke koje se tiču državne imovine.

U to, dakle, ne treba sumnjati, ali ono u šta se svakako mora sumnjati je odnos Trojke prema ovom pitanju. Postoji sasvim dovoljno elemenata za sumnje da će Trojka, uz sve dosadašnje propuste, ponovo pogodovati Dodiku u ovom novom poduhvatu protiv države BiH. I biti njegov saučesnik.

Jer, ne treba zaboraviti da je u martu ove godine nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić, ujedno i predsjednik SDP-a, izjavio da je "postigao dogovor s premijerom Rs Viškovićem da dvije elektroprivrede (EPBiH i EPRs) dobiju po 25 posto udjela u ovom projektu, dok bi 50 posto pripalo Republici Srbiji".

Dakle, Nikšić je unatoč odluci Ustavnog suda BiH, znajući da je projekat osporen, postigao dogovor sa vlastima Rs. U čije ime, ko ga je ovlastio?

Ako taj dogovor postoji, a Nikšić sam kaže da postoji, onda je za očekivati da će Trojka zajedno s Dodikom birati Komisiju za koncesije BiH koja će ispunjavati po državu štetne dogovore dvojice premijera entiteta i raditi po Dodikovog diktatu, a ne voditi računa o interesima države.

Sprema li se Trojka za novo savijanje podaničke kičme i novu izdaju znat ćemo u narednim danima. Ovaj put su upozoreni. Neće moći reći, kao u slučaju pogubnog Zakona o prebivalištu, "da se nije razmišljalo da će MUP Rs zloupotrijebiti taj zakon".

U ovom slučaju imaju sasvim dovoljno vremena da - razmišljaju! Naravno, ako umiju i ako smiju", napisao je Kešo na svom Facebook profilu.

#Aktuelno #KomisijaZaKoncesije #MiloradDodik #politika #SafetKešo #trojka
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');