Članak

SARAJEVO

Vijeće ministara BiH donijelo više odluka

U Sarajevu je danas održana 62. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(Patria) - U Sarajevu je danas održana 62. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Trgovina ljudima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, jednoglasno je usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini za period 2024-2027. godine, čime se osigurava sveobuhvatan i održiv odgovor društva u borbi protiv trgovine ljudima u BiH, što je jedna od obaveza u daljnjem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način žele se ojačati pravni i institucionalni okvir te mehanizmi koordinacije, uz osiguravanje učinkovite provedbe mjera prevencije i kaznenog gonjenja, kao i intenziviranja međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu.

Vijeće ministara BiH i nadležne institucije na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa nadležnostima, ovom strategijom ispunjavaju obaveze utvrđene međunarodnim i domaćim pravom i usvajaju politike za zaštitu društvenih vrijednosti, s fokusom na najranjivije kategorije: žene, djecu i pripadnike manjinskih grupa.

Pri izradi ove strategije u obzir su uzete odgovarajuće preporuke iz različitih izvještaja u području borbe protiv trgovine ljudima, i to: Stručne grupe Vijeća Evrope, Evropske komisije, Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država i Međunarodne organizacije za migracije.

Vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pozvane su da, u skladu sa svojim nadležnostima, donesu svoje akcijske planove, kao operativne strateške dokumente na osnovi ciljeva i mjera iz ove strategije kojima se utvrđuju aktivnosti za njihovo ostvarivanje na način da definiraju aktivnosti, rok za implementiranje, institucije odgovorne za provedbu, uz indikatore i potrebne resurse.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dužno je u saradnji s institucijama Bosne i Hercegovine, koje rade na implementaciji ove strategije, predložiti Vijeću ministara BiH akcijski plan za implementaciju Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima 2024-2027.

Galić razriješen dužnosti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Rješenje o razrješenju Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na lični zahtjev, s 8. 7. 2024. godine.

Vijeće ministara BiH nije se upuštalo u razmatranje pitanje njegove penzije, budući da ne postoje dokazi i činjenice da Zoran Galić ispunjava uslove za penziju.

Vijeće ministara BiH poziva Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH da raspiše javni konkurs za popunu pozicije zamjenika direktora SIPA-e.

Razvojno-investicijski program

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicijskog programa (PJI/RIP) institucija Bosne i Hercegovine 2025-2027. godine, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora.

Prijedlog ovog programa sadrži podatke o 281 projektu, u ukupnoj vrijednosti dvije milijarde i 871,20 miliona KM. Na 124 projekta u implementaciji se odnosi milijardu i 160,64 miliona KM, na 25 odobrenih projekata 83,82 miliona KM, dok je vrijednost 132 kandidovana projekta milijarda i 626,74 miliona KM.

Sve institucije Vijeća ministara BiH dužne su ažurirati podatke o projektima u skladu sa svim promjenama, uključujući i nastale promjene u procesu pripreme zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2025. godinu.

PJI/RIP institucija BIH je instrument planiranja koji omogućava bolje korištenje budžetskih sredstava i pruža bolji pristup inozemnim izvorima finansiranja višegodišnjih projekata.

Sprječavanje tortura

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o posjeti Pododbora Ujedinjenih naroda za sprječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni (SPT) Bosni i Hercegovini s Prilogom 1 - Tablica preporuka SPT Pododbora Ujedinjenih naroda za sprječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni s odgovorima nadležnih institucija vlasti Bosne i Hercegovine o njihovoj realizaciji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će ovu informaciju zajedno s odgovorima nadležnih institucija o realizaciji preporuka, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dostaviti Pododboru Ujedinjenih naroda za sprječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina ispunjava međunarodne obaveze, kao potpisnica Konvencije protiv torture Ujedinjenih naroda i Opcijskog protokola, a nakon što je delegacija SPT-a posjetila Bosnu i Hercegovinu u decembru 2022. godine, s ciljem pružanja savjetodavne i tehničke pomoći vlastima BiH u uspostavljanju nacionalnog preventivnog mehanizma i učinkovitije zaštite prava osoba lišenih slobode.

Nadležne institucije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini pripremile su odgovore na preporuke, koji potvrđuju ostvareni napredak, nakon što je u avgustu 2023. godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čime je kreiran pravni okvir za uspostavu preventivnog mehanizma u BiH.

Preporuke EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o potrebi zamjene odobrene namjene korištenja prostorija u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, s ciljem stvaranja uslova za početak rada Tima za odgovor na računalne incidente (CERT) u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je data saglasnost Ministarstvu sigurnosti da dio ranije dodijeljenog neiskorištenog prostora u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine može koristiti u svrhu uspostavljanja Tima za odgovor na računalne incidente u institucijama Bosne i Hercegovine te je zadužilo Službu za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine da u što kraćem periodu pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi na usvajanje odgovarajuću odluku.

Podsjećamo kako je Vijeće ministara BiH još u maju 2023. godine dalo saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, kojim je u okviru ovog ministarstva uspostavljena nova organizacijska jedinica - Tim za reagiranje na računalne incidente za institucije BiH.

Na ovaj način omogućava se realizacija projekta „Jačanje kibernetičkih sigurnosnih kapaciteta u Bosni i Hercegovine“, što je jedan od prioriteta na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Preostali dio ovog prostora u prizemlju Zgrade prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine bit će iskorišten za uspostavu Ureda za registraciju, intervju i postupak azila Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime se osiguravaju međunarodni standardi i postupa u skladu sa preporuckom Evropske komisije u smislu jačanja kapaciteta u području azila.

Prostor ukupne površine oko 100 m2 u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine ranije je bio dodijeljen Ministarstvu sigurnosti za uspostavu zajedničke kontakt-tačke za saradnju s EUROPOL-om, koja je od juna prošle godine uspostavljena u drugom dijelu ove zgrade.

Dijalog BiH i EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju osmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, 19. 11. 2024. godine.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će u saradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i nadležnim službama Evropske komisije provesti nužne radnje za održavanje osmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kojim se provodi Sporazum o stabilizaciji u pridruživanju (SSP).

Predsjedavajući delegacije BiH Slobodan Cvijanović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će na raspolaganju medijima za upite u vezi sa sastankom ovog pododbora.

Tokom osmog sastanka delegacija Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, putem videokonferencije, razgovarat će o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskim i tržišnim aspektima, razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa u sektorima poljoprivrede i ribarstva, poljoprivredi i ruralnom razvoju, fitosanitarnom, veterinarskom i području sigurnosti hrane te ribarstvu i akvakulturi.

Međunarodni zdravstveni propisi

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesena je Odluka o uspostavi Komisije za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa (2005) Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U Komisiju su imenovani predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluga Brčko distrikta BiH.

Komisija će u skladu s Međunarodnim zdravstvenim propisima vršiti zdravstveni nadzor na svim nivoima ustrojstva zdravstvenog sistema, obavještavati o bolesti koja bi mogla imati međunarodni javni značaj i uključivati se u globalni sustav nadzora koji je uspostavio SZO.

Pravilnik o službenim vozilima

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Pravilnik o službenim vozilima za specijalizirane namjene Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine radi njegovog usklađivanja s ranije usvojenim Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Ovim pravilnikom su propisani način korištenja te uslovi nabavke uz prava i obveze osoba koje koriste ukupno 16 specijaliziranih službenih vozila u vlasništvu ovog ministarstva, procijenjene vrijednosti od 50.000 do 125.000 KM koliko iznosi procjena motornog vozila za tempest mjerenje.

Radi se o dostavnim i vozilima za obavljanje inspekcijskih aktivnosti, za prijevoz klasificirane pošte, za vršenje tempest mjerenja, te za potrebe sektora u Ministarstvu sigurnosti tokom obavljanja službenih poslova.

#odluke #politika #Vijećeministara #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');