Članak

PORED DVORANE

Otkrivena statua Sabita Hadžića na Ilidži

(Patria) - Na Ilidži je večeras otkriven spomenik Sabitu Hadžiću, bosanskohercegovačkom košarkaškom velikanu, čije je ime zlatnim slovima upisano u historiju našeg ali i regionalnog sporta.

Na mjestu u koje je donio titulu klupskog prvaka Evrope, olimpijsku medalju, a ispred dvorane koja nosi njegovo ime, postavljen je njegov spomenik, a otkrili su ga načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, Sabitova supruga Fatma i njegov sin Damir.

- Ovo je vrlo emotivan dan za mene i porodicu, moju sestru, koja nije mogla biti danas ovdje s nama. Vrlo sam uzbuđen i hvala Općini Ilidža koja nas je prije godinu kontaktirala i upoznala sa ovom idejom i što smo danas tu da otkrijemo tatinu skulpturu - kazao je Damir Hadžić, koji je za ovu specijalnu priliku stigao iz Italije.

Šesta je godina otkako je preminuo Sabit Hadžić, a u superlativima je o legendi bh. košarke govorio i načelnik Općine Ilidža.

- Jedno od najvećih imena bh. košarke zauvijek će ostati u našim srcima i sjećanjima. Ljubomorno čuvamo uspomenu na velikana bh. košarke. Od danas je tu skulptura da podsjeća nas, ali i sve prolaznike i turiste na sjajnog igrača, odličnog trenera i vrhunskog čovjeka. Zadaću koju nam je zadao u sportskom i ljudskom smislu teško da ćemo nadmašiti, ali ćemo uspomene na čovjeka ogromnog srca, ljudsku gromadu i velikog lokalpatriotu - poručio je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža

Osim načelnika Muzura i Damira Hadžića, nakon svečanog otkrivanja spomenika posvećenom Sabitu Hadžiću čiji je autor Adis Elias Fejzić, okupljenim na platou ispred dvorane obratili su se i Sabitova supruga Fatma, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, generalni sekretar KSBiH i bivši reprezentativac Dževad Alihodžić, kao i legenda evropske košarke Svetislav Pešić, bivši saigrač, trener i prijatelj Sabita Hadžića.

Večerašnje otkrivanje skulpture najuspješnijem selektoru košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine još jednom je potvrdilo legendarni status koji je nekadašnji košarkaš i trener sarajevske Bosne uživao u sredini u kojoj je rođen.


#BiH #košarka #NerminMuzur #OpćinaIlidža #SabitHadžić #statua
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');