Članak

SJEDNICA

Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić podržali Prijedlog zakona o državnoj imovini, preglasali Željku Cvijanović

(Patria) - Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić preglasali su Željku Cvijanović. Njih dvojica su podržala Prijedlog zakona o državnoj imovini.

Prijedlog zakona uvršten je na dnevni red današnje sjednice na zahtjev predsjedavajućeg Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva Željka Komšića.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, kao pravni sljednik Republike BiH, Bosna i Hercegovina je vlasnik državne imovine, što znači da je i nosilac prava vlasništva na cjelokupnoj toj imovini, s tim da institucije BiH, ali i bh. entiteti i svi drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti ili imati u vlasništvu onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Ovaj zakon sada ide u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako se navodi u dijelu zakona "državna imovina se može prodavati ili poklanjati, uz prethodnu saglasnost PS BiH ili drugog organa određenog ovim zakonom".

Također se navodi da se državna imovina može dati na korištenje, upravljanje uz naknadu.

Ovim zakonom uspostavlja se i Jedinstveni registar državne imovine.

Zakon predviđa da će se vlasništvo, raspolaganje, upravljanje i korištenje državnom imovinom vršiti prema principima kooperacije, koordinacije i međusobnog razumijevanja, koji na najbolji način vode ka pravdi i toleranciji, miroljubivim odnosima, poticanju opéeg blagostanja i ekonomskog razvoja, ali i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine kao cjeline, pri čemu će se poštovati nadležnosti svih teritorijalno-administrativnih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.




#aktuelno #DenisBećirović #državnaimovina #zakon #ŽeljkaCvijanović #ŽeljkoKomšić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');