Članak

PREGOVORI

Sindikalisti kod Uka 28. oktobra: Prvi zahtjev je povećanje osnovice

(Patria) - Za ponedjeljak 28. oktobra zakazan je sastanak premijera KS Nihada Uka i predstavnika Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo na kojem će se razgovarati o osnovici za obračun plaća u 2025. godini.

Vlada KS još uvijek nije utvrdila Prijedlog Budžeta KS za 2025. godinu, ali očekuje se da to bude okončano do početka decembra, s obzirom da se Budžet usvaja krajem godine.

Koordinacija sindikata okuplja oko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta KS, ZZO KS.

Sindikati su prije nekoliko sedmica uputili poziv za sastanak, na koji je tek sada odgovoreno iz kabineta premijera Uka.

Sindikati imaju dva zahtjeva. Jedan je da se osnovica poveća na 425 maraka, a drugi je isplata jednokratne novčane pomoći po Uredbi Vlade FBiH. Ova uredba važi do 31. decembra 2024. godine.

Koordinaciju čine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu u KS i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede.

#NihadUku #osnovica #sindikati #zahtjevi #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');