Članak

PIŠE MURAT TAHIROVIĆ

Alija Izetbegović, mislilac, vizionar, državnik i prijatelj

Piše: Murat Tahirović

Izjava visokog predstavnika o rahmetli Aliji Izetbegoviću, pokrenula je niz reakcija i osuda, te predstavlja vrhunac kontinuiranih blaćenja rahmetli predsjednika.

Demant OHR je samo pojačao osude i reakcije. Napadi, diskreditacija, blaćenje i omalovažavanje Alije Izetbegovića traje od momenta kada je prvi put progovorio o slobodi i pravima, a kulminacija traje od momenta kada je progovorio o svojoj državi, samostalnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih i slobodnih ljudi.

Ono što nam ne mogu i neće oprostiti je naš otpor na čelu sa Alijom Izetbegovićem, koji je BiH donio vojnu, političku i pravnu pobjedu. Nisu uništili BiH i nisu je uspjeli podijeliti.

Armija RBiH je opstala uprkos napadima čak pet vojnih komponenti: VRS, HVO, vojska Fikreta Abdića, JNA - VJ i HV.

Politička pobjeda je pravni kontinuitet BiH, a pravna u Hagu kroz dva pravosnažno presuđena UZP-a jedan na čelu sa Slobodanom Miloševićem i drugi na čelu sa Franjom Tuđmanom.


Naša država se devedesetih u velikodržavnim projektima zvala “srpska republika BiH, Hrvatska republika Herceg Bosna” Autonomna pokrajina zapadna Bosna, velika Srbija, velika Hrvatska, velika ona srpska ona, Hrvatska ona i… sve im propalo.

Alija Izetbegović je personifikacija našeg otpora. Dok to ne shvatimo stalno ćemo se čuditi i iznenađivati napadima na rahmetli Aliju Izetbegovića.

Svi oni koji su se borili i bore za BiH i koji vole BiH su svjesni toga i upravo svi mi moramo stvar pojednostaviti kako bi se odbranili od stalnih napada i diskreditacija rah. Izetbegovića kao personifikacije našeg otpora.

Svako naše lamentiranje ko je bio Alija Izetbegović, šta je radio, čime se bavio, da je bio veličina za nekog Holbruka ili da ga je priznavao “istok i zapad” ne doprinosi NIČEMU u odgovoru velikodržavnim politikama i negatorima BiH i genocida.

Današnje stanje u BiH karakterišu agresivne velikodržavne politike prema BiH i zbog toga su i napadi na rah. Izetbegovića na vrhuncu.

Oni koji su se borili i bore za BiH za buduće generacije moraju napraviti konsenzus oko institucije zvane Alija Izetbegović u četiri riječi. Alija Izetbegović je državnik, mislilac, vizionar i prijatelj.

#AlijaIzetbegović #Bosnia #Hague #Hercegovina #HVO #JNA #MuratTahirović #OHR #VRS #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');